Obilježen Dan grada Subotice: priznanje Počasni građanin, biskupu msgr. dr. Ivanu Pénzesu

SUBOTICA U SRCU
Typography

Podizanjem gradske zastave i svečanom sjednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obilježen je Dan grada Subotice, 1. rujna. Program proslave Dana grada Subotice održao se od 29. kolovoza do 2. rujna.            

Proslava Dana grada sadržala je nekoliko programskih cjelina: svečanu sjednicu Skupštine grada 1. rujna, na kojoj je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. uručio diplomu i plaketu zvanja „Počasni građanin“, biskup msgr. dr. Ivanu Pénzesu. 
Msgr. dr. Ivan Pénzes rođen je u Bajmaku 10. kolovoza 1943. godine. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1968. godine u Subotici. Za Subotičkog biskupa je izabran 25. travnja 1989., a zaređen i ustoličen u Subotici 18. lipnja 1989. godine. Nakon završetka osnovne škole u rodnom mjestu, pošao je u malo sjemenište na Šalatu u Zagreb, gdje je potom studirao i diplomirao teologiju. Nakon završenog studija 1968. zaređen je za svećenika u subotičkoj katedrali. Potom je, između ostaloga, obnašao službu prefekta u malom sjemeništu Paulinum u Subotici. Od 1972. do imenovanja subotičkim biskupom 1989., bio je župnikom u Horgošu.
Diplome i plakete priznanja „Pro urbe“, koje su dobili su Branka Bešlić, psiholog,  Miloš Nikolić, profesor violine, i Slavica Tot Lučić, ekonomski tehničar u mirovini. Njima je diplome i plakete priznanja „Pro urbe“ uručio predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunfor
U četvrtak, 30. kolovoza, održao se glazbenom program u kom su nastupili Subotički tamburaški orkestar, Tamburaški orkestar "Ravnica" i grupa "Marko i prijatelji". U video uradku pogledajte ovdje na youtube canalu Hrvatskih novine na https://youtu.be/usdW88XTeLE
U okviru obilježavanja Dana grada, 31. kolovoza su na središnjem gradskom trgu održali su koncert za pamćenje Subotički simfonijski orkestar u suradnji sa novosadskim „Big bendom“, pod nazivom „Disko simfonija“. Uvideo uradku pogledajte ovdje na youtube canalu Hrvatskih novine na https://youtu.be/KO37dX76Yks  koncert Subotičkog simfonijskog orkestra i novosadskog „Big benda“.
Za sam Dan grada, 1. rujna, na središnjem gradskog trgu pred više tisuća posjetitekja nastupio je  poznati pjevač Željko Vasić.
Aleksandar Adžić i Nora Trklja pobjednici su 2. Subotičkog polumaratona, koji se održao 2. rujna uz sudjelovanje oko tisuće rekreativaca i sportaša.