Obilježen Dan Dužijance

SUBOTICA U SRCU
Typography

U Suboticici je 15. kolovoza Bunjevački nacionalni savjet (BNS) obilježio „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.  Obelležavanje „Dana Dužijance” započelo je svečanom povorkom koja je krenula ispred „Bunjevačke matice” do Trga slobode, gdje je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.              

U Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je svečana akademija, koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ i pjesme „Podvikuje bunjevačka vila“. Kruh od novog žita predsjednici Bunjevačkog nacionalnog savjeta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Jovana Vidaković i bandaš Mario Vojnić Hajduk.
Gradonačelnik grada Subotice Bogdan Laban, obraćajući se nazoćnima je rekao: „Šta je simbolička snaga 'Dužijance' koja predstavlja neodvojivi deo Bunjevačkog bića? Sreća, blagostanje i napredak svakog čoveka, svakog deteta, svake porodice. Svih Subotičana. Bunjevci, smatrao je Jovan Erdeljanović, veruju da se u poslednjim otkosima, od kojih se plete venac, krije duh žita.
Ne možemo da zaboravimo činjeniciu da su Bunjevci više od tri veka u venac današnjice ugrađivali svoje biće, da su bili tvrd i pouzdan oslonac u svim vremenima i da su to bili i pre 100 godina kada je na Velikoj narodnoj skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Srema Srbiji.
Ceneći napore naših predaka, i nade dece naše dece, moramo da se postaramo da zajedništvo, ljubav, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našeg grada. Fundamentalni princip na kom počiva Subotica. Njen temelj i krov. Put je težak i dug. Ali ako zajedno istrajemo, naš zajednički cilj biće ostvaren.“ 
J.D.