Grid List

Festival Bunjevački pisama koji organizira HGU Festival bunjevački pisama, je održan 24. listopada posredstvom televizije K23. Stanko Šarić s pjesmom „Došlo neko čudno vrime“, pobjednik je XXI. Festivala bunjevački pisama po ocjeni sručnog ocenjivačkog suda

Šesti puta za redom Hrvati Novog Sada organizirani u HKUPD "Stanislav Preprek" organizirali su 23. listopada literarno-glazbenu manifestaciju "Preprekova jesen", te ujedno proslavili i šesnaestu obljetnicu Udruge 

U petak 15. listopada u dvorani Mjesne zajednice  obilježena je 76. obljetnica Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske  i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu, najviše u sela Stanišić i Riđicu,  

Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina iz 2009. otvorio je mogućnost upisa u posebne popise birača nacionalnih manjina u Srbiji. Upiši se u poseban popis birača hrvatske da nismo jedina nacionalna manjina koja će 2022. godine na izbora za nacionalna vijeća izlaziti elekorskim izborima. Sve ostale nacionalne manjine će imati neposredne izbore   

Web stranica Hrvatske novine vijesti sa objavljenih preko dvije tisuće osamsto objava je osiguralo prisustvo i prezentaciju Hrvata u Srbiji diljem svijeta, kao i aktualne vijesti o djelovanju Hrvata u Srbiji, koje su vam svakodnevno dostupne.   

U 82 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati:   

Hrvatsko kulturno društvo "Vladimir Nazor" Stanišić raspisuje Natječaj za Najlipšu pismu na ikavici hrvatskih pisnika koji žive ili su rođeni u Srbiji  

Nevjesta je sa sobom donijela svoj način života, roditelji tu žive dugi niz godina gdje prevladavaju pravila kuće, koja se moraju i trebaju poštivati. Sada tek ulazimo u sklisko područje 

Podružnicu Udruge banatskih Hrvata u Starčevu posjetili su 17. listopada državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, dr. sc. Milan Bošnjak.  

Najveći izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji su isključenost iz donošenja odluka te još uvijek snažne politike prešućivanja i nijekanja zločina nad njima 90-tih godina, rečeno je u subotu na okruglom stolu “Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta“.  

Pismo potpore Demokratskoj zajednici Hrvata  ravnatelja Uprave za jugoistočnu Europu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske g. Stribora Kikereca.  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je jučer čestitku Tomislavu Žigmanovu na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. U čestitki hrvatskoga premijera stoji sljedeće:   

Zaštitnik građana je po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.  

Na izjavu predjsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, reagirao je Mirko Bajić, predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca, koji navodi da je reč o neprimernom istupu.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Ovogodišnja proslava Dana grada Subotice je započela 4. Subotičkim polumaratonom koji se održao 29. Kolovoza, na kom je sudjelova više od 1.500 trkača iz 17 država. Na maratonu su se natjecali na utrkama na 5., 10. i 21.5 kilometara, održane su i dječje utrke.  

Podizanjem gradskog barjaka i svečanom sjednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obilježen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. rujna 1779. godine postao slobodnim kraljevskim gradom.

Konjički klub Bačka osnovan je 1921. godine i jedan je od najstarijih. Prva natjecanja održana su na starom hipodromu, na izlazu iz grada prema Paliću. Hipodrom je premješten 1948./49. godine do današnjeg mjesta, kada počinju masovne aktivnosti, a organiziraju se i veća natjecanja.  

Ove godine dvadeset i osmo izdanje Festivala europskog filma Palić održat će se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji  Otvorenog učilišta Subotica.  

Udruženje slepih i slabovidih Subotice je 21 kolovoza na Paliću svečano obelježilo jubilej sedamdeset godina postojanja.Savez slepih i slabovidih Srbije ponosi se ovom organizacijom   

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Izdvojeno:

Grid List

Podružnicu Udruge banatskih Hrvata u Starčevu posjetili su 17. listopada državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, dr. sc. Milan Bošnjak.  

Zaštitnik građana je po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.  

Nadolazeća događanja