Grid List

Središnja proslava 87. Dužionice koji je organizirao HKUD "Vladimir Nazor" Sombor a održana je u nedjelju 25.srpnja, 2021. godine.  

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Nataša Tramišak razgovarala je u ponedjeljak, 19. srpnja, putem online veze s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom  Žigmanovim.  

Izložba „S Božjom pomoći“ – Bunjevačko tkanje i vezovi otvorena je 21. 7. 2021. u svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ u Subotici. Izložbu su priredili Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ i Katoličko društvo „Ivan Antunović“ u suradnji s Hrvatskim kulturnim centrom „Bunjevačko kolo“. Autor izložbe je Marinko Piuković, a suradnici u postavci izložbe su Senka Horvat, Marin Jaramazović, Dajana Šimić i Jelena Piuković.

U 81 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: 

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

U 80 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati:  

Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice su u nedjelju 16. svibnja startali su u natjecanja Regionalne lige Subotica. U prvom kolu nove sezone natjecanja u Gunarošu su protiv ŠK Gunaroš rezultatom 1/5 naspram 4/5 odpočeli novu sezonu. Šahisti ŠK HAŠK Zrinjski iz Subotice u 3 kolu Regionalne lige u Malom Iđošu, protiv ŠK Malom Iđošu odigrali su nedlučno 3 naspram 3

Pismo potpore Demokratskoj zajednici Hrvata  ravnatelja Uprave za jugoistočnu Europu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske g. Stribora Kikereca.  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je jučer čestitku Tomislavu Žigmanovu na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. U čestitki hrvatskoga premijera stoji sljedeće:   

Osma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske „Najljepša od najljepših“ za 2021. godinu održalo se on line na Facebook izboru Udruge „Stećak“. Pobjednica Facebook glasovanja, odlukom publike, je Lidija Sarić Cvijin iz Srbije.

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH održala se 4. i 5. lipnja 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka u trajanju od po dva sata, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Ove godine dvadeset i osmo izdanje Festivala europskog filma Palić održat će se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji  Otvorenog učilišta Subotica.  

Subotički biskup mons. Slavko Večerin donio je odluke o imenovanjima na pojedine službe, razrješenjima i premještajima svećenika Subotičke biskupije, objavljene u najnovijem broju biskupijskoga službenog glasila „Letterae Circulares“.  

Predsjednik Skupštine Grada Subotica dr. Bálint Pásztor  je 22. lipnja, na  svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, uručio diplome i plakete priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“.  

Zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić danas je, na temelju Zaključka Gradskog stožera za izvanredne situacije, donio Odluku o ukidanju izvanredne situacije za cijelo područje Grada Subotice radi poboljšanja epidemiološke situacije uslijed zarazne bolesti COVID-19.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

Nadolazeća događanja