Grid List

Priopćenje za javnost Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini:  

Priopćenje Hrvatskog demokratskog foruma za javnost prenosimo u cjelosti: "Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sjedištem u Subotici, najoštrije osuđuje napade samozvanog vođe Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova na hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića i hrvatsku diplomaciju u cjelini.  

Dužijanca je prepoznatljiv, najstariji i autentični događaj na mapi kulturnih sadržaja Subotice, slavi se kao svetkovina završetka žetve, kao zahvala Bogu i pohvala čovjeku i njegovu radu  

U četvrtak, 22. travnja, u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka u Subotici održana je redovita godišnja skupština Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Na početku skupštine sve okupljene članove Udruge pozdravio je mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik.  

Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca pripada tipu specijalnih leksikona, i to po dvjema osnovama: njegovu posebnost ne čini samo zemljopisno područje na koje se odnosi nego mu posebnu dimenziju daje i to što se u zadanome teritorijalnom okviru usredotočuje na pojave i osobe koje imaju (i) hrvatski karakter. Kao takav, on nastoji obuhvatiti ne samo Bunjevce i Šokce u vojvođanskom i mađarskom dijelu Bačke nego i u cijelome povijesnom ugarskom Podunavlju  

Svim pravoslavnim vjernicima od srca želimo sretan i blagoslovljen Uskrs, ispunjen mirom, zdravljem i obiteljskim zajedništvom. Želimo vam da nadolazeće blagdanske dane provedete u ozračju nade i radosti sa svojim bližnjima. Sretan Uskrs, Hristos vaskrse!  

Na može sve čovjek podnijeti, tijelo i duh pamti sve što ti se dešava tog dana, kupiš emotivno smeće u podsvjest da bi nekada u nekim godinama izišlo u obliku raznih psihomatskih bolesti, ili ne daj Bože težih bolesti  

U 79 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati: 

Posebna kvota odnosi se na dvije kategorije definirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 124/2011 i 16/2012):  

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će pozvati na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbijini Hidajeta Biščevića, nakon što je predsjednik Demokratskog save Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio u emisiji "Nedjeljom u 2" kako se hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević, u godinu i pol dana svog mandata, nije sastao s njime.  

Kakve probleme imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, zašto ih nema u tijelima političke vlasti te kako surađuju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, neka su od pitanja koja su postavljena u emisiji "Nedjeljom u dva". Gost Aleksandra Stankovića bio je predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.  

U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.  

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Na zasjedanju Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa razgovarano je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i odlučeno je da se, ukoliko broj zaraženih ne raste tijekom vikenda, otvore ugostiteljski objekti u baštama i na otvorenom, poštujući propisane mjere. Najavio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Točno u 15 sati i 35 minuta 18. veljače proglašeno je kako je za novog, 46. patrijarha SPC-a - zagrebačko -ljubljanski mitropolit Porfirije (Perić). Patrijarh je izabran tzv. "apostolskim ždrijebom".  

Vlada Republike Srbije, u Zaključku donesenom 4. veljače, dala je suglasnost o uplati 11.9 milijuna dinara, odnosno 100.000 eura, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, stoji u Službenom glasniku Republike Srbije.  

Gradska uprava Subotice nastavlja svoju inicijativu da bunjevačku ikavicu proglasi jezikom koji će biti u službenoj uporabi na teritoriju Grada Subotice. Ekonom Subotičke biskupije mr. Mirko Štefković iznio je za Radio-televiziju Vojvodine stav Crkve glede uporabe ovoga dijalekta hrvatskoga jezika u liturgijske svrhe.  

Na devetoj sjednici Skupštine Grada Subotice, održanoj u četvrtak 6. svibnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće, vijećnici su jednoglasno, sa 61 glasom „za“ donijeli Odluku o izmjenama Statuta Grada Subotice kojom je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice. Dva vijećnika DSHVa nisu nazočili na devetoj sjednici Skupštine Grada Subotice.  

Objavljujemo dijelove iz knjige „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“ u nakladi udruge Hrvatska nezavisna lista, u kojoj je na 116 strana prikazana povijest franjevačke crkve i samostana u Subotici kako ju je zabilježio o. Paškal Cvekan u knjizi „Subotički franjevački samostan i crkva“ tiskanoj u Subotici 1977. godine.  

U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici je 23. travnja održana javne rasprava o izmjeni Statuta Grada Subotice,  kojom se bunjevački jezik uvodi u službenu uporabu.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.   

Na mnoge je utjecala globalna „ekonomska kriza i recesija“ pa su ljudi koji su bili zaposleni imali kredite, pa se preko noći ostane bez posla, onda dođe jedno pod jedno na naplatu, prvo Vam uzmu kuću, obitelj/supruga se rastane ili ide živjeti kod majke, a što je Vama ostalo?    

No, što je u stvarnoj svakodnevnici? Da, i što sada ona je bila na psihijatriji, da ona je zatražila pomoć, da ona je svjesna da se nešto događa i da joj treba stručna pomoć, da ona pije lijekove, da ona isto želi voljeti, biti voljena, da ona želi se zaposliti i biti radno aktivna, da ona želi i može izlaziti družiti se, zabavljati, da ona želi imati djecu da ih zagrli i pruži im toplinu i radost. Puno toga ona može, no što je sprječava?   

Svaki stoti stanovnik svijeta ima neki poremećaj iz spektra autizma, navode podaci organizacije Autizam Europe, dok neke druge studije navode kako je to jedna od 68 osoba. Ipak, na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu ili Svjetski dan autizma   

Izdvojeno:

Grid List

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije najoštrije je 21. travnja osudilo skidanje zastave Hrvatske s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Hidajeta Biščevića.  

Nadolazeća događanja