Grid List

U Subotici je 3. listopada u Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena izložba slikarice Josipe Križanović kojom je obilježila dvadest godina rada.  

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini cijelim je nizom svojih aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci posvjedočio da je svjestan važnosti popisa stanovništva kao društvenog događaja. 

Dragi pripadnici naše zajednice koji ćete svojim potpisom i popisom to posvjedočiti, vrijeme je izbora!  

Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" je PONOSNA što je na svojim manifestacijama i ove godine okupila najviše sudionika i najviše publike. Ponosni smo i što je naš APEL kako se izjasniti na popisu čulo najviše ljudi, o čemu svjedoče i priložene fotografije.  

Donošenjem novog zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj manjini konačno priznat status manjine u Srbiji i samim tim i pravo na školovanje na materinskom jeziku. Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela na hrvatskom jeziku.  

Ove godine nas od 1. do 31. listopada očekuje popis stanovništva u Republici Srbiji. Ovo je prigoda da se podsjetimo da je prema posljednjem popisu stanovništva u Srbiji održanom 2011. godine, 57.900 osoba se izjasnilo kao Hrvati (12.702 osobe manje nego 2002. godine; udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika s 0,94 % pao je na 0,81%.  

Ni jedan medij na hrvatskom jeziku ne može biti „višak. U 84 broju mjesečnika Hrvatske novine koji vam je dostižan ovdje u pdf u sadržaju Hrvatske novine i na portalu između ostalog možete pročitati: 

Privitci:
Preuzmite ovu datoteku (84 broj Hrvatske novine.pdf)Hrvatske novine broj 84[ ]5451 kB2022-04-16 11:33

U 83 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na portalu između ostalog možete pročitati:   

Privitci:
Preuzmite ovu datoteku (83 broj Hrvatske novine.pdf)83 broj Hrvatske novine.pdf[ ]7140 kB2021-11-20 20:54

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu podršku predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću te pozvao sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost.   

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu.  

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković objavio je 7. srpnja na  Twitteru da je razgovarao s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom.   

Drina Jelena Dujmić iz Kanade proglašena je najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske na Devetoj reviji tradicijske odjeće koja je 8. srpnja održana u Tomislavgradu u BiH.  

Zaštitnik građana je po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.  

Na izjavu predjsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, reagirao je Mirko Bajić, predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca, koji navodi da je reč o neprimernom istupu.  

Dan državnosti Republike Hrvatske već tradicionalno, po petnaesti puta uzastopce, obilježen je u Zemunu, gdje je u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, održano svečano euharistijsko slavlje za Domovinu i prigodan kulturno umjetnički program.  

radni rukopis: Ljudevit Vujković Lamić ml. HRVATSKA AKADEMSKA DRUŠTVA U SUBOTICI  

Tradicionalna manifestacija   „1. svibanj na Paliću – Prvosvibanjski Uranak“ na Paliću organizirala se po 37. put ove godine

Slovenija, delovi Hrvatske i Vojvodina, teritorije koje su pripadale bivšoj Monarhiji, prednjačile su po ulasku u novu jugoslovensku državnu zajednicu po stepenu industrijskog razvitka. Bačka, Banat i Baranja, po rezultatima popisa iz 1921. godine, imale su i najveći procenat gradskog stanovništva – 30,68. Subotica je bila jedan od najvećih gradova u novoj državi.  

Ovogodišnja proslava Dana grada Subotice je započela 4. Subotičkim polumaratonom koji se održao 29. Kolovoza, na kom je sudjelova više od 1.500 trkača iz 17 država. Na maratonu su se natjecali na utrkama na 5., 10. i 21.5 kilometara, održane su i dječje utrke.  

Širom svijeta 19. kolovoza se obilježava Dan humanosti – World Humanitarian Day (WHD), kako bi se skrenula pažnja na humanitarne radnike koji rizikuju svoj život da bi pomogli ljudima u nevolji.  

Ovo je priča, to jest ispovijed jedne žene u najboljim godinama koja je nekoliko puta završila na odjelu Klinike za Psihijatriju. Njezina priča je duboka emocija, nade, novih pogleda i shvaćanja kroz život. Nije ni sanjala da će se njoj desiti ovakav jedan preokret u životu, ali upravo su trenuci ti koji sastavljaju život.  

U sklopu regionalnog projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba s invaliditetom tijekom COVID-19 i budućih kriza“, koji koordinira Crveni krst Srbije, a uz podršku Europske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, NOOIS pokrenula je pozivni centar za pružanje psihološke prve pomoći, informiranja i psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom.  

Uz sve ostalo, WHO ističe i one 'barijere u stavovima' medicinskog osoblja koje dovode do diskriminacije koja ozbiljno utječe na prava osoba s invaliditetom  

Izdvojeno:

Grid List

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu podršku predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću te pozvao sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost.   

Nadolazeća događanja