Grid List

Hrvatsko akademsko društvo (HAD) je  predstavilo 15. i 16. svesku Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u Subotici. 

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji proslavllo je 20. lipnja praznik hrvatske zajednice - Dan Ivana Antunovića u Subotici.  

U sklopu "Dužijance 2024". održala se manifestacija XVII. festival dječjeg stvaralaštva „Dužijanca malenih” u organizaciji HKC „ Bunjevačko kolo" iz Subotice  

Hrvatski ženski forum Cro Femina priredio je 13. lipnja Reviju nošnji u dvorani HKC-a "Bunjevačko kolo".  Nošnje su nastale na radionicama udruge.  

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.  

U 90 broju mjesečnika Hrvatske novine broju koji vam je dostižan ovdje na mrežnoj stanici između ostalog možete pročitati:  

U nakladi udruge Hrvatske nezavisna lista iz tiska je 2016. izlašla knjiga „Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici“. S obzirom na to da ona predstavlja neprocjenjivu vrijednost smatramo da je treba u potpunosti nanovo tiskati 

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu, a tradicija ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar. 

14. srpnja – Izabrana najljepša Hrvatica izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji na reviji u Tomislavgradu 

Položaj Hrvata u Crnoj Gori “oscilira” u odnosu na državnu vlast, a od posljednjih izbora je bilo uznemiravanja, dok je u Srbiji došlo do pomaka nabolje, ocijenili su predstavnici hrvatske manjine u dvjema zemljama na okruglom stolu na temu "Međunarodnopravni položaj hrvatske nacionalne manjine u novom europskom kontekstu".  

U čemu leži snaga i ljepota hrvatske  himne – pjesme LIJEPA NAŠA DOMOVINO?! Da bismo to lakše shvatili, pomoći će nam njeni stihovi i to svaki pojedinačno: 

I u akademskoj godini 2023./2024. hrvatska visoka učilišta osigurala su posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva   

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini samostalno izlazi na lokalne izbore u Somboru.  

Demokratska zajednica Hrvata (DZH) na lokalnim izborima u Subotici, koji će se održati 2. lipnja, izaći će u koaliciji pod nazivom "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković". 

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar  za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će i u novoj Vladi Srbije obnašati funkciju ministra. 

Premijeri Hrvatske i Srbije, Andrej Plenković i Ana Brnabić te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić otvorili su u petak 23. lipnja Hrvatski dom – Maticu, čiju je gradnju s 1,8 milijuna eura financirala Vlada Republike Hrvatske.  

Koliko kvalitetnih kulturnih događaja Subotica može ponuditi mladima?  

Na 35. sjednici Skupštine Grada Subotice, održanoj 4. svibnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojeno je svih 17 točaka dnevnog reda, među kojima su i donošenje Odluke o izradi Plana generalne regulacije za naselje Donji Tavankut,  

Tradicionalni, 38. „Prvomajski uranak“ na Paliću održao se od 29. travnja do 2. svibnja 2023. godine, a tijekom prazničnih dana posjetiteljima je predstavljena bogata kulturna, sportska, umjetnička, gastronomska i zabavna ponuda grada Subotice.  

Svima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujemo čestitke, uz želju da ovaj najveći hrišćanski praznik provedu u dobrom zdravlju, miru, ljubavi i radosti.  

Postoje mnoge poslovice o ljudima i psima no zasigurno je najpoznatija ona koja kaže da je pas čovjekov najbolji prijatelj. 

Nažalost, ovo je tema o kojoj se može puno pisati. 

Obavljam razne poslove. Odgovaram na telefonske upite, sastajem se s klijentima i dobavljačima te vodim računa o financijama.  

Imamo tri najvažnija treninga, jedan je trening samostalnog kretanja, drugi je trening rada na računalu. 

Izdvojeno:

Grid List

14. srpnja – Izabrana najljepša Hrvatica izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji na reviji u Tomislavgradu 

Nadolazeća događanja