Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Dva auta se sudariše

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1180
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Piše: Dipl. ing. Goran Suručić Legenda

U eri naftne krize polovicom osamdesetih godina prošloga stoljeća kad se ujedno događala i najveća motorizacija u tadašnjoj državi dolazi do pada bezbednosti na putovima. Sve bolji standard života dovodi do povećanja kupovne moći građanja. Tako se u tom trendu poboljšava prometna povezanost na malom otoku Šipan kod Dubrovnika. Na otoku se živjelo u dva mjesta, Šipanska luka i Suđuraj. Mjesta su bila udaljena jedno od drugog 5,5 kilometara. Bila su povezana makadamskom cestom širokom u prosjeku 3 4 metra. Otok je povezan brodskom linijom Dubrovnik – Mljet, Polaće. Brod je u Šipansku luku dolazio 3 puta tjedno.             

 

S povećanjem broja turista na otoku i radi što boljeg snabdjevanja svih u Šipanskoj luci dva starosjedioca, žitelja odlučiše se za nabavku motornih vozila. Obojica su radila u trgovini široke robe. I tako se na otoku pojaviše dva automobila. Jedan novi „Fića“ bijele boje i jedan „Opel rekord“ karavan iz 1963. godine. Kako su to jedina luksuzna vozila pored motokultivatora, mula i magaraca nije ni bilo potrebe za registracijom. Ionako na otoku nije bilo ni milicije, ni pumpe, ni trgovine novina. Ova dva auta nisu bila ni zaključana. Nije ni bilo potrebe jer nije ni bilo moguće da ih ukradeš, već samo da ih gledaš.

Kao da se ništa nije ni dogodilo

I tako jednog dana u kolovozu, puštao se suton. Ispred trgovine nije bilo ta dva auta. Tišina zaokuplja sve okupljene duž obale luke. Odjedared čuješ „tras – bum“. Svi žitelji poletješe iz svojih kuća prema mjestu odakle se čuje buka. Čak i svi turisti koji se nalaziše na otoku pohitaše k mjestu događaja. Za dvije minute svi se okupiše na licu mjesta. Fića i Opel se poljubiše isped crkve. Na uviđaju prvi očevidac svećenik  – franjevac. Obilazi i konstatira da se sudariše jer vlasnici ne dolaze na nedjeljnu misu. Milicija – policija normalno da je nema za zapisničare za osiguranje. Vozači stoje jedan pokraj drugog i pričaju kako nisu vidjeli jedan drugog zbog okuke. Fići šteta samo lijevi far i malo iskrivljen branik. Opelu ulubljen branik i maska od hladnjaka. Poslije desetak minuta oba krivca se nađoše ispred trgovine. Normalno kao da se ništa nije ni dogodilo. 

Samo sudija dubrovačkog suda u mirovini obilazi i propituje uzroke i posljedice. Traži da mu duvaju u nos vozači, što obojica odbijaju. Tada započinju da se zbijaju razne priče. Gdje su bili i gdje su krenuli da se nadoše u „krivini“. Vlasnici opet stoje s čašama „bevande“ kao optuženici i ćakulaju s okupljenima. Bitno da nema povrijeđenih glava. Samo ih pitaju što će reći i kakvo će izvješće podnesti gospojama doma.

Sudaranje zaljubljenih parova

Ali taj dan nije bilo završeno sa sudarima na otoku. To je bila uvertira pred veliko „sudaranje“ zaljubljenih parova u koje je odapeta Amorova strijela. Čuješ tiho pjevušenje serenade ispod nekog prozora lipoj dami. I onda kad ih pitaš kamo će, odgovaaju „do krivine“ gdje se poljubiše i gdje se nađoše da vode ljubav dva auta, jedina na otoku u to vrijeme.

 

Opširnije u Mjesečniku Hrvatske novine broj 53 u pdf i tiskanom izdanju

 

0

Comments