Vlada Republike Srbije osigurala prostor u Beogradu za ured HNV-a i hrvatske udruge

IZ SRBIJE
Typography

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić potpisali su 23. rujna ugovor o davanju na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću prostora u Beogradu za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih udruga kulture.  

Prostor se nalazi u ulici Studentski trg br. 10 (bivša fondacija Ružice Đinđić) na trećem katu i čine ga dva spojena stana – prvi veličine 74,70m2 i drugi veličine 85 m2, što je ukupno 159,7m2.

Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 10. rujna 2020. Zaključkom donijela odluku da se nepokretnost u svojini Republike Srbije u Beogradu ustupa na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću na neodređeno vrijeme bez naknade za potrebe područnog ureda HNV-a i udruga kulture u Beogradu. 
„Ovo je veliki i povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji i zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što je osigurao prostor za hrvatsku zajednicu u glavnome gradu. Zahvaljujemo se i Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije što je u izuzetno brzom roku našla vrhunsku lokaciju u samom centru grada Beograda koja će biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu. Nama je izuzetno drago jer ćemo u glavnom gradu dobiti prostor za hrvatsku instituciju – područni ured Hrvatskog nacionalnog vijeća, a to će biti i prostor za udruge kulture gdje ćemo zaista sa svojom bogatom kulturom biti na ponos i jedne i druge države. Ovo je jedan od izuzetnih primjera kako možemo relaksirati srpsko-hrvatske odnose i kako se dobar val pozitivne politike može širiti i mislim da na ovom tragu trebamo nastaviti i dalje,“ izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
„Mi smo zadovoljni što je ovo prvi put u povijesti da pripadnici hrvatske zajednice imaju jedan ovakav prostor. Mislim da to može biti i više nego važno kada je u pitanju afirmacija i pozitivne politike priznanja hrvatske zajednice na ovim prostorima, sa druge strane mislim da može biti i snažna gesta kada su u pitanju ukupni hrvatsko-srpski odnosi, jer se Republika Srbija i predsjednik Republike Aleksandar Vučić založio i posvjedočio da mu je stalo do unapređenja položaja hrvatske zajednice, rješavanja naših problema i daljnji razvoj ukupnih procesa u našoj zajednici. Vjerujem da će to znati cijeniti i Republika Hrvatska i da će biti momenat koji će pridonijeti relaksiranju ukupnih odnosa,“ rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
U gradu Begradu djeluju udruge sa hrvatskom nacionalnom odrednicom:
Hrvatsko kulturno društvo "Hrvatski kulturni centar-Beograd" (skraćeni naziv HKD "HKC-Beograd") je nevladina i neprofitna udruga Hrvata, osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti okupljanja pripadnika hrvatske nacionalne manjine na teritoriju Republike Srbije, radi očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta.
Cilj udruge je očuvanje i razvijanje nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Srbiji; upoznavanje, razvijanje i njegovanje kulturno-povijesnih tradicija Hrvata u Republici Srbiji; jačanje i utvrdivanje dobrih i humanih odnosa s većinskim srpskim narodom i pripadnicima drugih manjinskih naroda na teritoriju Republike Srbije; razvijanje suradnje s organizacijama hrvatskog naroda u drugim državama na kulturnim, prosvjetnim, znanstvenim i drugim aktivnostima.
26. veljače 2017. je konstituiran Upravni odbor i izabrana predsjednica Nadzornog odbora. Predsjednica UO je književnica Ljiljana Crnić, zamjenik predsjednice je glumac Aleksandar Alač, a Mihailo Balić je tajnik. Članica UO je i Ivana Vukov
Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ je utemeljena 2007. godine. Oblast dijelovanja udruge je kultura. U okviru udruge dijeluju literarna i likovna sekcija.
Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ je udruga iz Zemuna. Počela je s radom 13. siječnja 2003. u prostorijama župne crkve u Zemunu s fondom od 3000 knjiga. U okviru svoje osnovne djelatnosti, bavi se njegovanjem, očuvanjem i afirmacijom stvaralaštva i kulturnih vrijednosti Hrvata u Srijemu i Vojvodini
Hrvatska čitaonica Fischer je udruga Hrvata u Surčinu. Hrvatska čitaonica Fischer je osnovana prije četiri godine. Prvotni cilj udruge je bio da njeguje kulturnu baštinu Hrvata u Srijemu, svoj identitet i zajedništvo.  
 
Powered by WordPress.