Manifestacija "Divanim šokački" 2020. u Monoštoru

HRVATI U SRBIJI
Typography

U okviru svog godišnjeg plana i programa, KUD Hrvata ,,Bodrog’’ iz Monoštpra ima nekoliko tradicionalnih manifestacija. Jedan od tih programa jeste i književno – jezična manifestacija  „Divanim šokački’’. Osmišljena je sa ciljem njegovanja, očuvanja, promocije i popularizacije ikavice ( u Monoštoru je još uvijek očuvana ikavica staroštokavskog narječja ). Manifestacija  „Divanim šokački’’ održava se od 2012. godine.  

Ove godine, s obzirom na okolnosti sa virusom, tradicionalna manifestacija „Divanim šokački“ održana je na jedan drugi način – na edukativan, zabavan, društveni, sportski, orijentacioni program za naše najmlađe. Nazvali smo ga "U potrazi za blagom riči". 
Izvlačenjem papirića podiljili smo se u 4 grupe. Svaka grupa je imala po 4 lokacije koje je kroz opis tribala razaznat, doć do iste i nać blago s ričima. Na kraju, od svih riči sastaviti smislenu rečenicu. 
Razvijali smo orijentaciju po selu, mozgali, podsitili se ulica i važnijih lokacija, a najvridnije: naučili 20-ak stari šokački riči koje možda jos bake i dide koristu: otoman, firangla, vankuš, cubanka, andrminje, obočić, kredenac, šifonjer, opaklija, kijer, flajbas, pisanka, atidžak...
 
Powered by WordPress.