Svečano postavljen kamen temeljac „Hrvatske kuće“ u Subotici

Vijesti
Typography

U Subotici je 28. travnja  postavljen kamen temeljac „Hrvatske kuće“ . 

Postavljanju kamen temeljca su nazočili: predstavnici Republike Hrvatske, ministar vanjskih i europskih poslova i izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, a u ime Republike Srbije prisustvovala je izaslanica predsjednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević, biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin i nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar.
„Hrvatsku kuću vidim kao simbol stoljetnog življenja i opstanka Hrvata u Srbiji, ali i kao simbol želje Hrvata da čuvajući i razvijajući svoj identitet i kulturu nastave pridonositi kulturnom, društvenom, gospodarskom i svekolikom napretku zemlje u kojoj žive i čiji su lojalni građani“, rekao je ministar Grlić Radman na svečanosti postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću čija je izgradnja financirana sredstvima Vlade Republike Hrvatske.
Naglasio je potom stratešku važnost izgradnje Hrvatske kuće za aktivnosti i položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji te da Republika Hrvatska pruža snažnu potporu hrvatskoj zajednici da ostvari svoja prava kako bi aktivno sudjelovala u političkom i društvenom životu. „Republika Hrvatska nastavit će podupirati Hrvate u Srbiji i ukazivati na važnost poštivanja i promicanja prava manjina, pa tako i prava Hrvata u Srbiji, na važnost načela uključivosti kao i na važnost stvaranja ozračja u kojemu će manjine moći razvijati svoj identitet te ravnopravno i učinkovito sudjelovati u životu zemlje“.
„Na stvaranju okružja u kojem će manjine moći ostvarivati svoja prava, čuvati svoj identitet i kulturu i aktivno pridonositi životu zemlje u kojoj žive trebamo svi dati svoj doprinos i ne dozvoliti da predrasude, negativni stereotipi i govor mržnje određuju nas i naše odnose. Manjine su poveznica naših država i s pravom očekuju punu potporu kako od države u kojoj žive tako i od države porijekla”, istaknuo je ministar govoreći o važnosti dobrog položaja manjina u bilateralnim odnosima s Republikom Srbijom, sukladno međudržavnim sporazumom iz 2004. godine.
Naime, danas su simbolično položena tri kamena temeljca s područja iz kojih su tri velike skupine Hrvata došle na današnje područje Republike Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano tko i kada je položio kamen temeljac.
„Današnji dan i početak gradnje Hrvatske kuće jasno pokazuje koliko puno možemo učiniti kad imamo pred sobom jasne ciljeve i kad djelujemo zajedno, čak i onda kad okolnosti nisu uvijek ni povoljne ni poticajne - povremeni neuspjesi i nepravde kojima svjedočimo neće nas pokolebati, nego će nas motivirati na još predaniji i intenzivniji rad i djelovanje.“, istakao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
„Danas je za našu zajednicu posebno važan dan jer ovim simboličnim činom započinjemo realizaciju jednog od prioritetnih projekata IV. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovaj projekt, jednako kao i rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu i šokačke kuće u Monoštoru i Vajskoj, uspjeh je svih nas.! Mi danas kažemo: Neka tako i bude. Gradimo kuću! Postavljamo nove temelje! A onda neka ovi temelji iz kojih će se uzdići naš dom, kroz godine koje su pred nama, dalje sami govore umjesto nas! Uspjeh je i institucija naše zajednice i pojedinaca, a zahvaljujući potpori u prethodnim projektima naše domicilne države Republike Srbije, a ovoga puta matične nam domovine Republike Hrvatske. Kuća će predstavljati prostor u kojem će svi biti dobrodošli, gdje ćemo se osjećati svoji na svome, otvoreni za druge, a vjerni sebi.
I na koncu, kao što pjesma koju smo na početku čuli kaže: Ovo je tvoja zemlja. Tu sagradi dom! Mi danas kažemo: Neka tako i bude. Gradimo kuću! Postavljamo nove temelje! A onda neka ovi temelji iz kojih će se uzdići naš dom, kroz godine koje su pred nama, dalje sami govore umjesto nas! “, rekla je u svom govoru predsjednica HNVa Jasna Vojnić.
 
 
Powered by WordPress.