Predstavljamo Sándora Kerekeša slikara iz Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Sándor Kerekes. rođen je 1945. godine u Subotici. Likovni umjetnik je suvremenik vojvođanskoga likovnog života, stvaralac, organizator aktivnog dijela likovne kulture Subotice, mentor, pedagog i publicist. Počeo je da slika u 7 godini. U razgovoru nam je rekao da mu je slikarstvo život i da kad slika vuče mladalačke poteze. Slikao je sa svim tehnikama, osim sa glinom.           

Osnivač je Likovne kolonije „Čurgo”, kolonije „Ludoš-Palić” i bezbroj likovnih radionica za odrasle i djecu. Stalni je član žirija raznih vojvođanskih likovnih smotri i natječaja. Organizator i suautor je stalne postavke vojvođanskih slikara u mjestu Ópusztaszer u Mađarskoj. Aktivni sudionik je mnogobrojnih kolonija u zemlji i inozemstvu.
Dobitnik je Forumove nagrade s postavom kolonije „Čurgo” i Stara Moravica. Nositelj je prve nagrade Tribine mladih grada Subotice. Sándor Kerekes je opremio i ilustrirao deset knjiga izdavačkih kuća „Fórum” i „Életjel” i autor je pet tomova lijepelijepe lirike i poezije. Sándor Kerekes je evidentiran u Leksikonima diljem Europe. Bilježi 47 samostalnih i oko 270 kolektivnih izložaba, a prvu samostalnu izložbu je imao 1965. godine. Doajen je subotičkoga likovnog života po konstataciji povjesničara umjetnosti i kolega suvremenika. Član je HLU „CroArt” od osnutka. Živi i stvara u Subotici. 
Razgovor sa Sándorom Kerekešom možete vidjeti Web portalu Hrvatske novine vijesti na  http://www.hnl.org.rs/nova/ u Novim vijestima.
I.Z.