50. obljetnica Subotičke biskupije

SUBOTICA U SRCU
Typography

U Subotici je 29. i 30. lipnja svečano proslavljena 50. obljetnica osnutka i proglašenja Subotičke biskupije. Slavlje je počelo na blagdan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla podjelom sakramenata svetog reda prezbiterata i đakonata. U popodnevnim satima u velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće održana je svečana akademija u čast jubileja Subotičke biskupije i biskupa Penzeša.             

Na početku akademije vlč. Dragan Muharem istaknuo je: „S radošću i ponosom spominjemo se milosnih dana kada je blaženi papa Pavao VI., 25. siječnja 1968. godine, bulom 'Praeclarissima Pauli', uzdigao Bačku apostolsku administraturu na rang biskupije a 30. lipnja iste godine liturgijskim je činom započeo hod naše mjesne Crkve subotičke. Ovim prigodnim programom u predvečerje proslave zlatnoga jubileja osvrćemo se ne samo na proteklih 50 godina već na tisućljetnu povijest prisutnosti Katoličke Crkve i crkvenih struktura na ovim prostorima." 
U nastavku akademije održana su četiri predavanja o povijesti Subotičke biskupije. Dr. Karoly Harmath, franjevac, profesor crkvene povijesti na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije, govorio je o prapovijesti Subotičke biskupije pod naslovom Katolička Crkva na našim prostorima od osnutka crkvenih struktura do Mohačke bitke." Daljnji tijek života Crkve u Bačkoj predstavio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik i profesor Pastoralne teologije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Prikazao je razdoblje od Mohačke bitke do Prvoga svjetskog rata. Razdoblje između dva svjetska rata obilježeno je snažnim zamahom novoosnovane Bačke administrature na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem. O tome je govorio dr. Karoly Orcsik, profesor crkvene povijesti na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Posljednje izlaganje, koje je održao vlč. Dražen Skenderović, novi đakon Subotičke biskupije, odnosilo se na život Crkve u Bačkoj u razdoblju od II. svjetskog rata do današnjih dana s naglaskom na uzdignuće Bačke apostolske administrature na rang biskupije. 
Svečano misno slavlje u prigodi 50. obljetnice uspostave Subotičke biskupije u subotu 30. lipnja predvodio je subotički biskup Ivan Penzeš. Misa je slavljena na hrvatskom, mađarskom i latinskom jeziku. 
J.D