Misija zemalja članica EU posjetili Suboticu

SUBOTICA U SRCU
Typography

Subotica, 4. lipnja-Skupina zamjenika šefova misija zemalja članica Europske unije posjetila je 4. lipnja Suboticu, gdje je razgovarala s predstavnicima lokalne samouprave i obišla više projekata koji se financiraju sredstvima EU.                 

 

Posjet je počela razgovorom s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i njegovim suradnicima, u Plavoj dvorani Gradske kuće. Nakon tog sastanka, Izaslanstvo EU i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u Republici Srbiji obišli su Sinagogu, Službu hitne medicinske pomoći, Centar za socijalni rad i Privremeni prihvatni centar, gdje su imali priliku vidjeti rezultate pomoći članica EU. 
„Sastanak s gradonačelnikom Labanom bio je veoma zanimljiv i saznali smo dosta toga o planovima grada za daljnji razvitak i napredak u budućnosti. EU je veoma angažirana u Subotici, ovdje je realizirano dosta projekata. Izgrađeno je, primjera radi, Postrojenje za preradu otpadnih voda, a gradi se i Regionalni deponij. Ovakvi kapitali ekološki projekti su od iznimnog značaja za Suboticu i Palić koji imaju ogroman turistički potencijal. Ovo područje mora uspostaviti ekološki ciklus kako bi bilo spremno tretirati i upravljati otpadom koji turisti ostavljaju za sobom. Urbani razvoj Subotice i Palića također stavlja na kušnju ekološko okruženje u kome se danas nalazimo i bilo bi tragično da se time ne bavimo. EU je prirodni partner Srbije u ovome području i Srbija i lokalne samouprave uvijek mogu računati na podršku EU u ovom području – naglasila je Mateja Norčič Štamcar.
 Drugog dana posjete Skupina zamjenika šefova misija zemalja članica Europske unije posjetile su Bač i obišli tvrđavu u Baču iz XIV. stoljeća i franjevački samostan iz XII. stoljeća za koje je, kako je objasnila Mateja Norčič Štamcar, Europska unija izdvojila tri miliona eura.
Skupina zamjenika šefova misija zemalja članica EU je razgovarala sa predsjednikom općiine Borislavom Antonićem o korišćenju fondova EU i prekograničnoj suradnji.
“Drago mi je da sam od predsednika općine čula planove o prekograničnoj suradnji sa općiinama u Hrvatskoj”, rekla je Norčič Štamcar.
Hrvatske novine vijesti