Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Obrati se i vjeruj evanđelju

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1318
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Štiti i čuvaj, poštuj i voli svoj život i život osobe koja ti ide u susret. Pa, neka ti poštovani čitatelju i ova korizma bude plodonosna

Piše: Sestra Augustina Barišić               

 

 

Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa vjernika pepelom uz riječi: "Obrati se i vjeruj Evanđelju!" Stoga, s pravom se pitamo, koje  značenje ima posipanje pepelom? Rekla bih, taj prah pepela je znak umiranja, znak prolaznosti i smrti, kako nam donosi i Knjiga postanka 3,19 „U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: ta iz zemlje uzet si bio – prah si, u prah ćeš se i vratiti.“

Vrijeme intenzivnijeg susreta sa samim sobom

Poštovani čitatelji, korizmeno vrijeme je i  vrijeme intenzivnijeg susreta sa samim sobom i s Bogom koji je sveprisutan i živ. A moja korizma? Što je to? Za mene osobno a vjerujem i za mnoge od vas, ona je  obraćenje i obraćanje k Ocu prilikom čega se želim što snažnije posvetiti i u Bogu naći  utjehu. U tom stanju okrećem se od zla te ponovno kroz dubinu tišine u sebi trajno uspostavljam svoje prijateljstvo sa Stvoriteljem. Jer, obratiti se stvar je jednog jedinog trenutka a posvetiti se je trajni proces cijeloga života. 

Kroz dubinu tišine, u susretu s Bogom, On sam polaže Božansko sjeme ljubavi, i želi da to sjeme ljubavi u nama raste i po našim djelima donosi plodove u svako doba. Stoga, moramo biti spremni za ponovni početak a upravo vrijeme korizme je taj trenutak kada u sebi otkrivamo svjetlo i snagu za život u datom trenutku i novi početak. Budimo realni, ako se spominjemo svoje smrtnosti, i ako si postavljamo pitanje, kako, radi čega i s kojim smislom sam živio svoj dosadašnji život, svjestan postajem svojih granica, slabosti i svojih promašaja. Upravo zato, posebno u vrijeme korizme, spremni budimo u svakoj novoj situaciji pred koju nas život postavi otkrivati svjetlo i snagu obraćenja ali i temeljitim ispitivanjem savjesti pripraviti se i na valjanu i dobru sv. ispovijed, naravno, oni koji to prakticiraju i žive svoju vjeru. No, nije s gorega u program svoga dana uključiti i malo pokore, malo promjene i „popravka rezervnih dijelova“ uz izmjenu novih, kako bismo mijenjali svoje stavove i što prije učinili povratak u stanje milosti, jer, naše obraćenje je naš trajni zadatak kao što je to  zadaća i cijele Crkve, koja „u svom krilu obuhvaća grešnike“ i koja, „u isti mah sveta i uvijek potrebna čišćenja, neprestano vrši pokoru i obnovu“. To nastojanje oko obraćenja nije samo ljudsko djelo. Pokret je to  „raskajanog srca“ (Ps 51,19), što ga milost privlači i potiče da odgovori milosrdnoj ljubavi Boga koji nas je prvi ljubio. 

I na kraju, odluka neka bude donesena osobno u skrovitosti srca i po načinu života kako bismo kroz ovo, i naše korizmeno vrijeme u sebi i svom životu i mi osjetili rađanje novog života kroz uskrsnuće našeg Gospodina Isusa Krista. Stoga, neka Isusov prolaz u tvojoj i mojoj duši ostavi svoj trag. Neka u nama ozdravlja i svaku komunikaciju i osobne odnose sa samima sobom i s drugima.

Radujmo se. Bdijmo nad svakim darovanim trenutkom života. Bog ima svoj plan sa svakim životom, jer život je dar. Štiti i čuvaj, poštuj i voli svoj život i život osobe koja ti ide u susret. Pa, neka ti poštovani čitatelju i ova korizma bude plodonosna. Promijeni se i vjeruj radosnoj vijesti! Drugim riječima; „ Obrati se i vjeruj evanđelju“! 

 

 

Objavljeno u Hrvatske novine broj 52

0

Comments