Kolumne

Kolumne mrežne stranice Hrvatske novine - vijesti

 • Naslovnica
  Naslovnica This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Kategorije
  Kategorije Displays a list of categories from this blog.
 • Oznake
  Oznake Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Blogeri
  Blogeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Blogovi tima
  Blogovi tima Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Prijava Login form

Čisto srce, duša

Posted by on in Nije kategorizirano
 • Font size: Larger Smaller
 • Hitova: 1419
 • Pretplata na ovaj zapis
 • Ispis

Mili moji, ovoga puta pokušajmo dati sve od sebe da se promijenimo na bolje, da se obratimo, očistimo, posvetimo, pokajemo i ispovjedimo, činimo dobra djela i živimo u miru izmireni sa sobom i drugima        

 

                      

 

 

Piše:  Marina Klara Gerbicz

Dragi vjernici, djeco Božja, nasljedovatelji Krista i Marije, vjerujem da ste kroz ovo korizmeno vrijeme, vrijeme čišćenja dobro očistili svoja srca i svoje duše te se tako spremno pripravili za Uskrsnuće našega predragog Gospodina Isusa Krista, našega Brata, Prijatelja i Učitelja. Jer nam je to blagovrijedno korizmeno vrijeme i dano kako bi u nama zaživio sam Uskrs koji nas spašava i to upravo kroz tu duboku žetvu, generalno pospremanje stana, veliku sječu neprokrčive šume ili pak kroz detaljno pranje u praonici kako bi naizgled kroz tu mukotrpnu žrtvu točnije taj maleni napor urodio obilat Plod. 

Korizmeni post osim čišćenja srca i duše obuhvata i čišćenje tijela tj. odricanje od nečega, ustezanje tijela od bilo kakvih materijalnih navezanosti poput kave, slatkiša, alkohola, cigareta, interneta, televizije i sl. No, najbitnije je zapostiti od bilo kakvog grijeha, jer „Ne onečišćuje nas ono što ulazi na usta, nego ono što izlazi“. Najbitnije je dakle postiti od oholosti, zavisti, sebičnosti, ogovaranja, svađa, laži, prevara ma zapravo od bilo kojeg grijeha. Jer grijesi su ti koji nas vode u propast, onečišćuju nas te naša srca postaju tvrda, sirova, okorjela, nečista. Uskraćivanje tijela od nekih materijalnosti uistinu pripomaže našem mrtvljenju tijela koji istina može reagirati na duh, ali duh je ipak taj glavni prekidač kojim se pali svjetlo u prostoriji. Jer da bi tijelo bilo zdravo mora biti duh zdrav, a da bi duh bio zdrav potrebno je biti čist, dakle potrebno je pomesti sve nečistoće, izbaciti svo smeće koje se možda već dugo nataložilo u mračnom podrumu naše duše, obrisati svu pa i onu skrivenu prašinu, sasijeći uvenule listove i ubuđavljeno korijenje i lijepo urediti sve prostorije. Potrebno je odstraniti sve što ne valja, što je ružno u nama i od starosti vlagom oronulo te stvara neugodan miris, jer ako i trunčica ostane tog opakog otrova proširiće se i zatrovati i ostale prostorije. 

Zato nam je upravo to korizmeno vrijeme i dano, ta milosna prigoda kako bi se iz temelja ispitali, očistili svoja srca i duše „Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan“, te tako izbjegli to moguće gušenje. I naravno ne trebamo se samo kroz korizmeno vrijeme čistiti nego uvijek, ali posebno u tom blaženom periodu smo pozvani na detaljnu čistku kako bi se mogli što ispravnije pripremiti za Uskrslog. Jer naime, srca naša i duše nas vode u Nebo, stoga je neophodno da budemo čisti kako bi tamo k Njemu sretno stigli. Potrebno je da budemo bijeli poput bjelanca od jajeta, sjajni poput zvijezde, mirisni poput tamjana te takvi slaveći doživjeli Uskrs. 

Sestre i braćo, stoga ugledajmo se na Isusa koji je također postio iako je bio bez i jednog grijeha. A mi da onda ne postimo zbog grijeha, iako naš post nije ni približan Njegovom, ma ne može se uopće nikako ni mjeriti?! Pa podnio je iz ljubavi prema nama toliku muku za naše spasenje, bio bičevan, raspet i Uskrsnuo kako bi i mi mogli tako zadobiti vječni život, ta zar Mu onda nismo dužni dati svoje srce i dušu da nas pročisti i to opet zbog nas samih? 

Zato, mili moji, ovoga puta pokušajmo dati sve od sebe da se promijenimo na bolje, da se obratimo, očistimo, posvetimo, pokajemo i ispovjedimo, činimo dobra djela i živimo u miru izmireni sa sobom i drugima išćekujući Njegovo slavno Uskrsnuće. 

Neka vam je čestit, radostan i blagoslovljen Uskrs, na dobro vam došao. Kristov blagoslov sišao na sve vas i učinio vaša srca po srcu Svome. 

Ustao + Krist = USKRS 

Aleluja! Slava Isusu!

 

                   Pod križem i u križu sa Marijom, 

Opširnije u 42 broju mjesečnika Hrvatske novine u pdf i tiskanom izdanju strana 10 

0

Comments