Tvorac prvog cjepiva: Vratit ćemo se normalnom životu do ljeta

Najave
Typography

Tvorac prvog cjepiva protiv korone, Ugur Shahin, profesor na Sveučilištu Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke Biontek (BioNTech), vjeruje da ćemo se do ljeta vratiti u normalan život, piše Večernji list u subotu, koji je bio na predavanju i razgovarao sa poznatim znanstvenikom.  

Na pitanje kada će prestati pandemija kovida-19, Sahin je rekao da se neće zaustaviti, ali da ćemo je moći kontrolirati.
"Ne sumnjam da ćemo, ako sve bude u Europi dobro, postići dovoljno kontrole u rujnu, ali smanjit ćemo smrtnost već u ožujku i travnju. I tada ćemo imati manja izbijanja, jer još neće svi biti cijepljeni. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. "Povremeno će doći do jake infekcije, zbog necijepljenja ili imunosupresije, morat ćemo živjeti s tim, ali vratit ćemo se svom normalnom životu najkasnije do ljeta, u to vjerujem", rekao je znanstvenik.
"Moramo vidjeti koliko će dugo trajati imunitet nakon cijepljenja. Imunitet će pasti, virus će se promijeniti, pa ćemo u jednom trenutku shvatiti da nam treba novo cjepivo. Pitanje je je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. Trenutno to ne znam. Ako vidimo da se cjepivo dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, sigurno bismo mogli nastaviti cijepiti se svake godine. To je jedna od mogućnosti. Ali još moramo vidjeti ", dodao je.
Na pitanje može li njegovo cjepivo zaštititi od novih sojeva koronavirusa, Shahin je rekao da je do sada bio testiran na britanskoj varijanti te da će uskoro objaviti podatke o brazilskom i južnoafričkom soju.
"S britanskom varijantom razina zaštite je ista, nešto je niža kada je riječ o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. Ali oko toga se ne treba brinuti. Važno je reći da su antitijela samo jedna razina zaštite, a da postoje i druge razine. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti i napraviti kliničku studiju s jednom ili dvije varijante kako bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju ", naglasio je Shahin.
Govoreći o budućnosti cjepiva na bazi RNA, Shahin je rekao da je moguće da će odobrenje ovog cjepiva ubrzati odobrenja za budućnost.
"Imamo platformu koja nam omogućuje da promijenimo cjepivo za ovaj koronavirus ili da promijenimo cjepivo protiv gripe, u tim bismo slučajevima mRNA mogli gledati kao platformu. No, svaki novi virus također je nepoznat, pa ga se mora procijeniti u kontekstu postizanja imuniteta, inaktivacije, prevencije bolesti, pa je to potpuno nova igra. Mislim da u budućnosti ne možemo jednostavno početi cijepiti ljude bez kliničkih ispitivanja. "Ali mogli bismo smanjiti vremenski okvir u kojem možemo staviti cjepivo na raspolaganje do šest mjeseci, u sljedećoj pandemiji", rekao je Shahin.  
 
Autor.: HINA
Powered by WordPress.