Otvoreno pismo Tomislava Žigmanova

Politika
Typography

Otvoreno pismo predsjedniku Srpske napredne stranke i predsjedniku Vlade Republike Srbije predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini  

 

             

Poštovani gospodine Vučiću!
Do sada nisam koristio priliku javno Vam se obraćati ni kao predsjedniku Vlade Republike Srbije, niti kao predsjedniku najjače političke stranke u Republici Srbiji. Istina, nije da nije bilo povoda i razloga, no cijenio sam da ste, kako Vi osobno tako i članovi Vaše stranke, u svojemu radu posvećeni temeljnim demokratskim vrijednostima te da je ono što se s vremena na vrijeme negativno događa Hrvatima u Vojvodini posljedica postupaka koji ne uživaju Vašu podršku. Tim prije sam tako smatrao, jer sam svjedokom Vaše zauzetosti glede rješavanja problema s kojima se građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji suočavaju, kao što je pitanje udžbenika na hrvatskom, proširenje radijskoga programa na Radio televiziji Vojvodini, otvaranje odjela Glazbene škole iz Apatina u Sonti... Isto smo pozitivno u javnosti isticali, uz naravno i iskazivanja očekivanja da se i druga otvorena pitanja, o kojima smo Vas detaljno upoznali prilikom susreta u Tavankutu 20. lipnja ove godine, na primjeren način riješe.
No, razlog mojega javljanja jest nemio događaj s današnje sjednice Skupštine grada Subotice, kojemu sam kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini bio izložen. Naime, nakon mojega kritičkog osvrta i diskusije o promjeni člana Vijeća Međunarodnog filmskog festivala Palić, bio sam izložen neprimjerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana Srpske napredne stranke. Osim što je ton njegova obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i prijetnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživjeli. One se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematiziranja određenih događaja iz povijesti (konkretno Informbiro) i na upozorenja o čemu kao politički Hrvati imamo pravo govoriti, nego prijeteće dijeljenje lekcija kako svoje djelovanje Hrvati u Vojvodini moraju usmjeravati na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša. Istodobno, ta vrsta nasrtaja na slobodu govora i prijetnje da Hrvati u Srbiji trebaju paziti što će govoriti i što će činiti nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine.
Gospodine Vučiću, ta vrsta odnosa od strane dužnosnika Srpske napredne stranke je nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba. Tim prije, jer je jučer postignut dogovor o ulasku legitimnih predstavnika srpske zajednice u Vladu Republike Hrvatske (pored toga što Srbi imaju garantirana mjesta u Saboru), što držimo primjerenim institucionalnim okvirom za rješavanje njihovih problema. Čvrsto vjerujemo da će to pridonijeti i relaksiranju napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, čemu ste također posvećeni. Međutim, ono čemu sam danas kao politički predstavnik bio izložen zacijelo je tomu suprotno. U tom smislu slobodan sam Vas zamoliti da zaštitite političke predstavnike Hrvata u Srbiji od navedenoga neprihvatljivog djelovanja dužnosnika Srpske napredne stranke. U mogućnost Vaše zaštite, gospodine Vučiću, uopće ne sumnjam, budući da sam svjedokom velikog autoriteta koji kao lider vladajuće stranke uživate.
Primite znake mojega poštovanja,
Tomislav Žigmanov,
predsjednik, v. r.
Powered by WordPress.