Izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji raspisani za 13. studeni

HRVATI U SRBIJI
Typography

Gordana Čomić, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, raspisala je izbore za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina a koji će biti održani 13. studenog 2022.  

Sada, nakon četiri godine od zadnjih izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji  (HNV), najvažnija zadaća za hrvatsku zajednicu su izbori za novi saziv HNV koji će se održati 13. studenog.           
Da bi izbor novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji uopće mogao biti moguć potrebno je da na elektorskoj skupštini bude nazočno najmanje šezdeset elektora. Hrvatske stranke i uduge moraju naći način da nadvladaju razlike i da sve prikupljaju potpise, da bi na elektorskoj skupštini nazočilo najmanje 60 elektora. Za jednog elektora  potrebno 60 ovjerenih potpisa kod javnog bilježnika
I konačno, kada se broj prijavljenih razloži, bez obzira tko ih je sakupio, rezultat izbora za HNV mora biti uspostavljanje zajedništva, nastavak izgradnje demokratskih vrijednosti. 
Vašim potpisom pružite i potporu svima elektorima koji prikupljaju potpise. Ako želite i Vi imate pravo i možete postati elektor sve sa ciljem opstanka u naredne četiri godine  Hrvatskog nacionalnog vijeće u Srbiji. 
Od ukupno 23 nacionalne manjine u Republici Srbiji, u neposredne izbore na  izbore idu 19 nacionalnih manjina (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka, ruska), a u posredne 4, i to hrvatska, makedonska, crnogorska i goranska.