Zajednica Hrvata Beograda “Tin Ujević”, održala je tribinu u spomen Iliju Okrugiću

HRVATI U SRBIJI
Typography

Zajednica Hrvata Beograda “Tin Ujević”, održala je tribinu kojom je bio cilj obilježiti i evocirati znanja o panslavenskom i općeljudskom djelovanju velikog humaniste i dobrotvora, opata Ilije Okrugića–Srijemca, u mjesecu svibnju (maju), i to, 27. 5. u prikladnom prostoru i ambijentu svečane dvorane Opštine Stari Grad Beograda

Glumac iz Njujorka Dejan Jelača i hrvatska redateljica Branka Bešević Gajić govorili su stihove Ilije Okrugića: “Domovini i ljubavi”. Na tribini je govorio predsednik Zajednice Hrvata u Beogradu  kao i Nenad Stevović, istraživač i publicista, glavni i odgovorni urednik časopisa „Identitet”. U okviru ove tribine prikazan je dokumentarni film koji govori o don. Iliji Okrugiću (48’), prvi film iz serijala “Znameniti Hrvati Srbije” produkcija ZHB “Tin Ujević”(48’) UPRAVO OVIH DANA NAVRŠAVA SE i 15 GODINA OD OSNUTKA I POČETKA RADA ZAJEDNICE HRVATA BEOGRADA TIN UJEVIĆ. 

Za to vrijeme organizirali i realizirali smo više od 60 kulturnih događanja, od književnih večeri, tribina pa do retrospektiva filmova poznatih redatelja...Vinka Brešana, Lordana Zafranovića i Rajka Grlića...a sada organiziramo već 4 „Smotru hrvatskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci... U sopstvenoj produkciji pokrenuli smo serijal dokument – igranih filmova o Znamenitim Hrvatima Beograda i Srbije. Sada smo u poodmakloj fazi realiziranja drugog filma „Anton G. Matoš“ u Beogradu. 
Već nekoliko godina radimo na prikupljanju biografija za izradu bogatog biografskog leksikona Hrvata u Beogradu, jer bez sumnje, kroz beograd je prošlo, ali je i u njemu živjeo najveći broj Hrvata, tj.Hrvatske itelektualne elite u Srbiji. Bilo je, a i sada su tu mnogi doktori, profesori, likovni i dramski umjetnici, sportaši.
 
Powered by WordPress.