Održana godišnja skupština Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“

HRVATI U SRBIJI
Typography

U četvrtak, 22. travnja, u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka u Subotici održana je redovita godišnja skupština Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Na početku skupštine sve okupljene članove Udruge pozdravio je mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik.  

On je prenio pozdrave i blagoslov subotičkog biskupa mons. Slavka Večerina, koji je poručio da je kao gosta na Dužijanci 2021. godine pozvao mons. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog. 

Slijedila je skupština po ustaljenom dnevnom redu. Na skupštini SU usvojeni godišnji izvještaji o radu Udruge, zatim izvještaj o financijskom poslovanju te izvještaj Nadzornog odbora. U izvještaju o radu Udruge, predsjednik Andrija Anišić istaknuo je da je prošlogodišnja Dužijanca sva bila u vrijeme pandemije te da su pojedine manifestacije iz programa Dužijance 2020. izostale, a neke održane u posebnim okolnostima zbog epidemioloških mjera. Manifestacije koje su održane, održane su pod maskama. Tako smo imali manifestaciju „Djeca u dužijanci – pod maskama“, „Ris pod maskama“, „Dužijanca pod maskama“. Održana je u posebnim okolnostima i izložba s „Božjom pomoću“ na platou ispred franjevačke crkve koja je bila posvećena Euharistijskim kongresima održanim u Bačkoj te dodjela nagrada Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u dvorištu biskupije, ispred pastoralnog centra „Augustinianum“. Održane su i sve seoske dužijance, osim one u Tavankutu i Mirgešu. Predsjednik je zahvalio svim članovima UBH „Dužijanca“ a napose onima iz Organizacijskog odbora što su i teškim okolnostima pandemije bolesti COVID-19 radili zdušno i s ljubavlju te možemo ustvrditi da je naša Dužijanca jača i od pandemije, zaključio je on. On je ujedno najavio da će uskoro izići iz tiska novi, deseti po redu, broj revije Dužijanca te je zahvalio urednici Neli Skenderović na velikom trudu i lijepo uređenom broju nove revije.
Financijsko izviješće podnio je Marinko Piuković, direktor Udruge. On je istaknuo je Udruga, zbog pandemije, dobila manje sredstava. No, budući da neke manifestacije nisu održane, Udruga je u protekloj godini poslovala pozitivno. Dobivena sredstva za manifestaciju „Dužijanca u Baji“, prebačena su za ovu godinu.
Izvješće Nadzornog odbora podnio je Grgo Kujundžić. Nadzorni odbor je ustvrdio da nije bilo nepravilnosti u poslovanju Udruge.
Slijedilo je izlaganje o programu rada Udruge u ovoj godini te o proračunu za 2021. godinu koje je podnio Marinko Piuković, direktor. On je naglasio da je u program uvršteno sve ono što je i inače program Dužijance i program godišnjih aktivnosti Udruge. On je izrazio nadu da ćemo ove godine moći održati Dužijancu bez većih ograničenja. Posebno da ćemo moći održati odgođenu manifestaciju „Dužijanca u Baji“. Direktor je također naglasio da su u tijeku razgovori o mogućnosti predstavljanja Dužijance u Europskom parlamentu u Briselu te da je jedan od dugoročnih planova i održavanje Dužijance u Mostaru, u prapostojbini bunjevačkih Hrvata. Najavio je da će se dobivenim sredstvima po natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, betonirati pod hangara u kojimemu se čuvaju stari strojevi, kosačice i vršalica. Pozvao je prisutne da porade na tome da Udruga dođe u posjed barem jednog jutra zemlje, putem nekog nasljedstva ili da zemlju kupimo uz pomoć nekih donacija. To posjedovanje zemlje omogućilo bi nam sudjelovanje u međunarodnim natječajima iz tzv. ipa-projekata. U prikazu proračuna Udruge za 2021. godinu je istaknuo da je teško predvidjeti koliki će biti priliv sredstava po natječajima jer još nije objavljen nijedan rezultat natječaja. Stoga se proračun može slobodno nazvati i fiktivnim. No, kao i prethodnih godina, radit ćemo koliko budemo imali sredstava, zaključio je Marinko Piuković, direktor UBH „Dužijanca“.  
U raspravi poslije navedenih izviješća i prikaza plana rada, predsjednik Udruge, Andrija Anišić, je upozorio da će biti imenovanja novih župnika u župama u kojima se održavaju seoske Dužijance te će vodstvo Udruge morati s pojedinim župama obnoviti prijašnje sporazume o suradnji. Također je izvijestio prisutne da je vodstvo Udruge nedavno primio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je u srdačnom razgovoru obećao da će, što se tiče suradnje grada Subotice i Dužijance, sve biti kao i ranijih godina. 
Lazo Vojnić Hajduk je predložio da se za iduću skupštinu pripremi i dugoročni plan Udruge a ne samo ovi tekući planovi.
Lazar Cvijin je obavijestio da je Hrvatsko nacionalno vijeće istaknulo Dužijancu kao prioritet u dodjeli sredstava po natječajima iz R. Srbije i R. Hrvatske tako da je Dužijanci dodijeljeno najviše sredstava. On je pohvalio vodstvo i organizatore Dužijance što su i u otežanim okolnostima zbog pandemije puno toga uradili i održali iz prošlogodišnjeg programa Dužijance. Sličnu pohvalu dao je Udruzi i preč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak, ističući kako je UBH „Dužijanca“ primjer kako se i u „nenormalnim“ okolnostima može puno učiniti. Naglasio je da je svjestan da su svi koji su uključeni u organizaciju Dužijance žrtvovali puno svoga vremena, truda i napora, pa i novaca da bi sve to moglo ostvariti.
Svi prisutni članovi skupštine složili su se da Udruga podrži HNV u opravdanoj borbi protiv uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu u gradu Subotici, te da se o tom izda posebno priopćenje.
Priopćenje za javnost UBH "Dužijanca"
Powered by WordPress.