U Novom Sadu održana proslava jedanaeste obljetnice osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“

Kultura
Typography

U prepunoj dvorani Kulturnog centra u Novom Sadu, 10. listopada, sa početkom u 19.00 sati, održana je proslava jedanaeste obljetnice osnutka Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada pod nazivom „Preprekova jesen 2016.“ Program je svojim sadržajem, visokim kulturno-umjetničkim dometom i frenetičnim aplauzom publike pokazao da jedna amaterska hrvatska udruga, praktično bez uslova i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jednu ovakvu kulturnu večer.

A ona je bila u znaku promocije zbirke kratkih priča upravo pod nazivom Preprekova jesen 2016. Naime, Književni klub tog Društva je do sada izdao sedam zbirki pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće, čija promocija se održava svake godine na istoimenoj tradicionalnoj manifestaciji Hrvata u Novom Sadu, a povodom rođendana Stanislava Prepreka (16. travnja) i već je stekla status kulturne manifestacije Hrvata na pokrajinskoj razini. Sa željom da slična manifestacija proznih radova na standardnom hrvatskom jeziku također postane tradicionalna i na istoj razini, Klub je ove godine raspisao natječaj za neobjavljenu kratku priču sa slobodnom tematikom i bez ograničenja na članove Kluba.
Tako su se na natječaj javili i mnogi pisci iz Vojvodine i Hrvatske i, s obzirom na to da je ovo prvi natječaj, Društvo je izuzetno zadovoljno odzivom, a posebno kvalitetom radova, koji su uvršteni u knjigu pod nazivom Preprekova jesen 2016. Knjigu je tiskao „ALFAgraf“ iz Petrovaradina.

Program je vodila novosadska glumica Željka Jelić, a počeo je pozdravnim govorom predsjednice HKUPD „Stanislav Preprek“ Ivanke Horvatić i nastupom ženske pjevačke skupine, koja je izvela splet pjesama iz Dalmacije. Svojim „božanstvenim glasovima“ – epitet koji je došao od publike na njihovom nedavnom nastupu na Krku u Hrvatskoj – ova je skupina odmah izazvala oduševljene svih prisutnih, od kojih je veliki broj morao stajati, u sali od 120 sjedišta!
O zbirci kratkih priča iscrpno je govorila Dragana V. Todoreskov, doktor književnosti i književni kritičar te član žirija za izbor najboljih priča, kao i nadahnuto mr Pavel Domonji, recenzent zbirke i član žirija. Zatim je Zdravko Odorčić, književnik iz Zagreba, kao autor trećenagrađene priče „Zagazio je mrava“, u glumačkom maniru pročitao svoju priču, što je ponovo izazvalo buru aplauza.
Drugonagrađenu priču „Nogometaši“, književnika iz Novog Sada Siniše Božulića i člana Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, pročitala je, u odsustvu autora zbog bolesti, voditeljica programa. I ova priča je nagrađena velikim aplauzom, poslije čega je ponovo nastupila pjevačka skupina, koju inače prati glazbeni trio Društva (klarinet, gitara i harmonika), sa izvedbom spleta pjesama iz Podravine.

Svoju priču „Znaci“, kao prvonagrađenu, pročitao je Denis Peričić, književnik iz Varaždina, unoseći pravu dramaturgiju u izražaj ove inače posebne priče, koja u sebi kao grafički prikaz ima i tajanstvene znake. Auditorij je bez daha slušao Denisove reči, a na ekranu u sali su za to vrijeme stajali ti tajanstveni znaci iz priče. Ovdje treba reći da su se uz ovaj grafički prikaz u tijeku programa na ekranu smjenjivali odgovarajući slajdovi što ih je majstorski rasporedio i izradio Ivan Dermanov, čovjek zadužen za najsuvremeniju računalnu video i zvučnu obradu u Društvu.
Aplauzi povodom ove priče nisu se stišavali ni za vrijeme dodjele nagrada i plaketa autorima nagrađenih priča, a najava operne dive iz Hrvatske Antonije Mirat izazvala je pravo oduševljenje.
Uz pratnju pijanistkinje Marine Mikić, dijamantni glas naše Tonke, kako smo je svi zvali za vrijeme njenog višednevnog boravka u Novom Sadu, praktično kao gošće Ane Marije Kaluđerovič, voditeljice Glazbeno-pjevačke sekcije HKUPD „Stanislav Preprek“, je, po izrazima na licima posjetilaca, bio nešto do tada nedoživljeno na programima jedne amaterske udruge.
Uz pet poznatih arija iz još poznatijih opera, Antonija Mirat morala je na „bis“ otpjevati još dvije arije, poslije čega se zahvalila divnoj i mnogobrojnoj publici, svim članovima HKUPD „Stanislav Preprek“ na izuzetnom prijemu, gostoprimstvu i organizaciji, naglasivši zahvalu svojoj domaćici Ani Mariji, u čijem se domu osjećala kao u svojoj kući, dodavši da su u Novom Sadu, kao gradu kulture, inače osjeća kao kod kuće.

Predsjednica Društva je Antoniji Mirat uručila Zahvalnicu za doprinos uveličavanju proslave jedanaeste obljetnice osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“ u Novom Sadu, dok je publika stojeći još dugo aplaudirala, a na domjenku nitko nije krio pravo oduševljenje doživljenim te listopadne večeri. Pri tom je oko sto knjiga Preprekova jesen 2016. podjeljeno posjetiteljima.

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba
HKUPD „Stanislav Preprek“

Powered by WordPress.