Preminuo Ante Sekulić, najveći književnik bačkih Hrvata

Kultura
Typography

Fala Anti Sekuliću za sve ono što je tijekom svog zemaljskog života uradio za bačke Hrvate i hrvatski narod u cjelini. On i njegovala djela će vječno živiti u srcima bačkih Hrvata.
Sekulić je rođen u Tavankutu, u Bačkoj, 1920. godine. Školovao se u Subotici i Somboru, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1946. godine diplomirao je hrvatski i latinski jezik i književnost, te doktorirao s temom "Govor bačkih Hrvata". 

Ante Sekulić je bio pjesnik i prozaik, esejist, lingvist, povjesnik, etnolog, prevoditelj. Još kao srednjoškolac između dva svjetska rata se u Subotici angažirao u društvenom životu svoga naroda - u radu Bačkog okružja križara, bio je suradnik Subotičkih novina, književnog časopisa Klasje naših ravni i Subotičke matice, a kasnije kao student u Društvu bačkih Hrvata u Zagrebu i drugih.

Najveći dio svoje znanstvene pozornosti usmjerava na istraživanje jezika, običaja i povijesti bačkih Hrvata. Objavio je više od pedeset književnih i znanstvenih djela i više stotina radova u periodici. 

Jugoslavenske komunističke vlasti u dva su ga navrata osudile na zatvorske kazne zbog njegova svjetonazora, kao Hrvata i katolika, te njegovih tekstova, 1948. i 1972. godine. Kao profesor mijenjao je srednjoškolske sredine, da bi kraj pedagoške karijere dočekao u Rijeci, kao profesor Pedagoške akademije. Nije tamo dočekao mirovinu, već je 15. siječnja 1972. po drugi put uhićen i sproveden u istražni zatvor u Subotici, gdje je osuđen na dvije i pol godine strogog zatvora.

Ante Sekulić je autor "Rječnika govora bačkih Hrvata" (2005.), kao i "Karmelićanskih prinosa hrvatskoj kulturi" (2001.).

Bio je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za filološke znanosti), Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) u Rimu, Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Hrvatskoga mariološkog instituta, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog PEN-a, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić", kao i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" iz Subotice.

Odlikovan je najvišim državnim odličjima Danicom s likom Stjepana Radića i Danicom s likom Marka Marulića (1996.) i Hrvatskim pleterom (1997.), a 2009. imenovan je počasnim građaninom Subotice.

Sprovod Ante Sekulića bit će u utorak na zagrebačkom Mirogoju.