Blagoslovom mladog žita započela ovogodišnja Dužijanca

Kultura
Typography

U ponedjeljak, 25. travnja, svetom misom u 16,30 u crkvi sv. Josipa Radnika i blagoslovom mladoga žita na obližnjoj njivi započela je proslava ovogodišnje Dužijance.  

Svetu misu je predvodio župni, vlč. Daniel Katačić, u zajedništvu s mons. Andrijom Anišićem, predsjednikom UBH "Dužijanca", preč. Franjom Ivankovićem, žedničkim župnikom i vlč. Tomislavom Vojnić M. 
Na misi i blagoslovu je sudjelovao lijepi broj vjernika iz Đurđina te iz Subotice i okolnih mjesta. Među uglednim gostima bili su Velimir Pleša, generalni konzul R. Hrvatske u Subotici, Lazar Cvijin, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća i Josip Bako u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na kraju mise župnik Katačić predstavio je ovogodišnji bandaški par đurđinske župe. Bandašica će biti Regina Dulić a bandaš Marko Zubelić.
Poslije mise bila je procesija uz pjevanje Litanija svih svetih koje je predvodio vlč. Tomislav. Blagoslov mladog žita na obližnjoj njivi obavio je župnik, vlč. Daniel a poslije blagoslova, ispred njive na kojoj će se, ako Bog blagoslovi, održati manifestacija ovogodišnjeg Takmičenja risara, sve je pozdravio Marinko Piuković, direktor UBH "Dužijanca". On je ukratko predstavio tiskani program ovogodišnje Dužijance koji je podijeljen svima prisutnima. On je ujedno objavio da će ovogodišnja katedralna bandašica biti Katarina Piuković, iz subotičke župe Isusova uskrsnuća a bandaš 
Dominik Skenderović iz Tavankuta. Poslije završenog obreda na njivi, okupljeni su se zadržali u druženju i razgovoru u vjeronaučnoj dvorani župe.
 
 
UBH Dužijanca