Održani 5. Dani Antuna Gustava Matoša

Kultura
Typography

Društvo hrvatskih književnika, i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice u suradnji s Gradskom knjižnicom Vinkovci i Zakladom Antuna Gustava Matoša iz Beograda   su organizirali 5. Dane Antuna Gustava Matoša  u pet gradova: Tovarniku, Vinkovcima, Zagrebu, Plavni i Beogradu

Program manifestacije je započeo u Tovarniku, u četvrtak 10. lipnja 2021., u 17 sati polaganjem vijenca kod biste Antuna Gustava Matoša, ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Goran Rem je, uz Matoševu bistu, prigodno pročitao pjesmu Maje Gjerek posvećenu Antunu Gustavu Matošu.
Središnji dio programa prvoga dana Matoševih dana održan je iu Gradskoj knjižnici Vinkovci  gdje su predstavljene tri nove knjige posvećene Matošu, njegovom životu i pjesničkom opusu. 
Program predstavljanja vodio je predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga Ogranka Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, koji je istaknuo kako se unatoč poteškoćama i relativno maloj financijskoj potpori, manifestacija odvija u dvije države i pet gradova s nikada bogartijim programom jer je pokreće entuzijazam sudionika, te kako stalna književna produkcija dokazuje Matoševu aktualnost i važnost. U programu su potom predstavljene knjige: Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu (zastupljeni pjesnici: Borben Vladović, Božidar Bagola Brezinšćak, Lidija Bajuk, Danica Bartulović, Darko Baštovanović, Silvija Benaković Peratova, Tomislav Marijan Bilosnić, Božica Brkan, Ljerka Car Matutinović, Franjo Džakula, Milan Frčko, Frančeska Liebmann,  Fabijan Lovrić, Tin Kolumbić, Vlasta Markasović, Marinko Plazibat, Goran Rem, Zrinko Šimunić, Tomislav Šovagović, Ante Tičić i Tomislav Žigmanov)  (DHK Osijek/Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.),
Dubravka Oraić Tolić: Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo (Matica hrvatska, Zagreb 2021.) i Tomislav Zagoda: Gustl, ilustrirana biografija Antuna Gustava Matoša (Opus Gradna, Zagreb 2021.).
Dr. sc. Vlasta Markasović i Dubravka Oraić Tolić, nakon kratkog uvoda, kroz razgovor s  akademkinjom HAZU, predstavile su njenu knjigu „Pjesme i epigrami, Matoševo pjesništvo”. Akademkinja Dubravka Oraić Tolić sudjelovala je putem zooma, ali je na jasan i zanimljiv način predočila sve vrijednosti i aktualnosti Matoševog pjesničkog opusa.
Zbornik posvetnih pjesama hrvatskih autora posvećenih Matošu „Moderato dolcissimo”, predstavili su dr. sc. Goran Rem i Božica Brkan, a potom su odabrane pjesme iz zbirke pročitali Mirko Ćurić Katarina Čeliković, Božica Brkan, Vlasta Markasović i Goran Rem.
Završnica programa pripala je predstavljanju slikovnice ”Gustl, ilustrirana biografija Antuna Gustava Matoša” Tomislava Zagode iz Zagreba, u kojoj autor kroz sliku i riječ opisuje Matošev život onim najmlađima, ali i svima ostalima koji uživaju u ovakvom, vrlo stručnom i instruktivnom, a opet zanimljivom i duhovitom prikazu Matoševa života.  O knjizi je govorio sam  autor koji nije samo književnik već  i akademski slikar i znanstvenik.
Program je nastavljen u Beogradu, u subotu, 12. lipnja 2021. u 16 sati u Zakladi "Antun Gustav Matoš", u programu nazvanom Beogradski Matoševi dani. Program je započeo pjesmom Tvoja zemlja, u izvedbi  Dua „Zona Graciozo“.  O životu Antuna Gustava Matoša, s posebnim osvrtom na beogradsko razdoblje, govorio je Nebojša Prokić.
Tomislav Žigmanov je progovorio o značaju Matoša za Hrvate u Republici Srbiji, i zašto je baš Matoš u nazivu Zaklade u Beogradu, a ne recimo Ujević ili Meštrović? Razlog je, među ostalim, i Matoševo bunjevačko podrijetlo kojim se ponosio. Darko Baštovanović predstavio je knjigu „Moderato dolcissimo, pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu“ (DHK Osijek / Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata,Subotica 2020.), u kojoj su zastupljena i dva hrvatska pjesnika iz Srbije: Tomislav Žigmanov i Darko Baštovanović. 
Na sam Matošev rođendan, na Antunovo, 13. lipnja 2021. održana su dva programa: u 9.30 sati u Župnoj crkvi sv. Jakova u Plavni, služena je Sveta Misa za Antuna Gustava Matoša, a  na zagrebačkom Mirogoju je izaslanstvo Društva hrvatskih književnika u kojem su bili Božica Brkan i Đuro Vidmarović, položilo vijenac i poklonilo se uspomeni velikog Antuna Gustava Matoša. Na taj način su zatvorili 5. Dane Antuna Gustava Matoša, 
izvor:dhk
foto:dhk
 
 
Powered by WordPress.