Izišla nova Subotička Danica za 2017.

Kultura
Typography

Popularni narodno-crkveni kalendar „Subotička Danica“ za 2017. godinu izašao je iz tiska za Materice, u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“. Na 264 stranice glavni i odgovorni urednik Stjepan Beretić uvrstio je za vjerne čitatelje ovoga kalendara tekstove u više tematskih cjelina.      

 

                 

U cjelini „Duhovnost“ upoznajemo se sa svjedocima Božje ljubavi, kako to u uvodnoj riječi najavljuje glavni urednik. Otac Mato Miloš predstavlja Duhovno iskustvo i nauk karmelićanke, svete Elizabete od Presvetog Trojstva, a Josip Štefković piše o sv. Majci Tereziji (Agnes Gonxha Bojaxhiu). Danica piše i o novim blaženicima, dvojici Hrvata s Kosova: fra Serafinu Glasnoviću Kodiću i don Antonu Muziću. Ne zaboravlja ni našeg kandidata za sveca, o. Gerarda Tomu Stantića.
U rubrici „Narodno blago“ čitamo o Šokačkim pogrebnim običajima i vjerovanjima u Baču iz pera Antuna Kesejića, a u „Kulturi“ Marta Vargek predstavlja knjišku produkciju vojvođanskih Hrvata 2015.-2016. Josip Štefković piše o knjizi Antala Hegedűsa „Život i restauracijska djelatnost kalačkog nadbiskupa Gabrijela Patačića“.
Tu su i uobičajene rubrike „Mala Danica“ (uredila Katarina Čeliković), „Mladi“ (uredila Larisa Skenderović), „Obitelj“ (uredili Vesna i Ladislav Huska). U „Povijesnom kutku“ Stjepan Beretić piše o Bunjevačkom momačkom kolu i o dva stoljeća staroj bajmačkoj župnoj crkvi. Zanimljiv je tekst dr. Gyule Dudása preveo s mađarskoga i priredio Josip Štefković pod naslovom „Izvještaj s ruševina bačke tvrđave iz 1842. godine“. „Da ih ne zaboravimo“ podsjeća na prof. Belu Gabrića, Milana Asića i fra Česlava Novaka, OP.
Zabilježila je Danica nova duhovna zvanja i pokojnike, a završava kronikom događanja u Subotičkoj biskupiji koju su pripremili Dragan Muharem i Katarina Čeliković. Pjesnici su i ove godine začinili svojom lirom stranice Danice, a osim navedenoga ima i drugoga štiva za čitatelje „Subotičke Danice“ koja se može kupiti po cijeni od 400 dinara u svim katoličkim crkvama Subotičke biskupije.
Katarina Čeliković izvorhttps://www.facebook.com/groups/kultura Hrvata u Vojvodini
Powered by WordPress.