Obilježena osamdeseta obljetnica HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Kultura
Typography

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ iz Sombora obilježilo je osamdesetu obljetnicu. Svečano obilježavanja HKUD „Vladimir Nazor“ odvijalo se na dvije razine. U Županijskoj svečano dvorani održan je inauguralni dio na kojem je predsjednik podnio referat o povijesti društva, zatim je podijelio prigodne spomen-povelje zahvalnosti istaknutim i zaslužnim članovima. U programu su nastupali svi naraštaji. Bilo je ugodno vidjeti i najmlađe, jer to znači da nije došlo do prekida povijesne memorije.  

 

                

Uz njih su nastupali seniori, folkloraši mlađeg i starijeg uzrasta, pjevači i tamburaši, pjesnikinje - amaterke, sportaši... Pravo bogatstvo lica, ushićenja i raskoši hrvatske kulturne baštine. Prigodom 75. obljetnici HKUD „V. Nazor objavilo je iscrpnu monografiju o svome dosadašnjem radu. U njoj se nalazi obilje materijala za povijest Hrvata u Somboru.

 Skup je pozdravio dopredsjednik Pokrajinske skupštine i dogradonačelnik Sombora, Antonio Ratković. Od gostiju  nazočnima se obratio u ime Hrvatske matice iseljenika Đuro Vidmarović. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ osnovano je 1936. pod nazivom „Miroljub“ u čast preporoditelja vlč. Ante Evetovića Miroljuba. Poslije Drugog svjetskog rata, dolazi do pokušaja zabacivanja i isključivanja nacionalnog predznaka, kako bi Društvo izgubilo etnički identitet i time prestalo vršiti misiju čuvanja narodnosne hrvatske samobitnosti. Pronađeno je rješenje u korištenu imena Vladimira Nazora koji je u to vrijeme slavljen kao pjesnik-partizan.
V. Đ.
Powered by WordPress.