Obilježen praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Vijesti
Typography

Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obilježava se kao jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji.  

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića obilježen je 16. listopada, u Petrovaradinu Svetom misom u crkvi sv. Jurja i  programom u  njegovoj rodnoj kući. 
Obilježavanju praznika hrvatske zajednice nazočili su između ostalih: izaslanica predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informiranja Maja Gojković, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina, izaslanik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.
Izaslanica predsjednika Republike Srbije, potpredsjednica Vlade i ministrica kulture i informiranja Maja Gojković izjavila je da još jednom potvrđujemo ne samo čvrstu želju da čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumjevanje između srpskog i hrvatskog naroda.
„Poštujući vlastiti identitet, Srbija poštuje pravo svih ostalih naroda u isto vrijeme na njihov identitet i njegovanje različitosti. Samo dijalogom, očuvanjem mira i stabilnosti, možemo osnažiti povjerenje dva naroda, u kojima Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, igraju značajnu ulogu.“
 „U ime Pokrajinske vlade i lično ime, pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji čestitam nacionalni praznik – Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Očuvanje i negovanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u svim njegovim segmentima, kao i svih drugih nacionalnih manjina koje žive u našoj pokrajini, trajno je opredeljenje Pokrajinske vlade“, izjavio je predsjednik Igor Mirović na svečanosti povodom obilježavanja praznika hrvatske nacionalne zajednice.
Predsjednik Mirović ukazao je na napore koje je učinila Pokrajinska vlada na poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, posebno u obrazovanju, zaštiti kulturne baštine i u lokalnim sredinama.
Predsjednik Mirović podsetio je i na to da je upravo na predlog Pokrajinske vlade, 2018. godine Skupština Vojvodine ovaj dan utvrdila kao jedan od datuma koji se svečano obelježavaju u Vojvodini, kao i da je zahvaljujući podršci državnog vrha Republike Srbije, otkupljena rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predata na korišćenje hrvatskoj zajednici.
"Ban Josip Jelačić nesumnjivo je jedan od najznačajnijih hrvatskih velikana koji je hrvatskom narodu postao simbol samostalnosti i suverenosti te obrane hrvatske državnosti. Višestoljetna povijest i življenje Hrvata na ovim prostorima često nisu bili jednostavni, a svaki pokušaj ugrožavanja identiteta doprinosio je snaženju hrvatske samosvijesti. Nadam se i vjerujem kako je današnja proslava nastavak razvoja pozitivnih događaja započetih prije godinu dana kada je ova kuća sredstvima Republike Srbije otkupljena i predana HNV-u, te je već započela njezina obnova. To nam jasno ukazuje da zajedno trebamo raditi i graditi, na dobrobit naših autohtonih zajednica i društava.",  istaknuo je zamjenik državnog tajnika. Dario Magdić prilikom proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji i dana rođenja bana Josipa Jelačića
 „Novoj stepenici u suradnji svjedoče i današnji visoki dužnosnici i važni nam gosti, koji svojim prisustvom odašilju poruke jačanja povjerenja i koraka naprijed ka boljoj suradnji između dvaju naroda iste države i između istih naroda dvaju nam država.“, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.  
 
 
Powered by WordPress.