Noć muzeja 2018. u hrvatskim ustanovama iz Subotice

SUBOTICA U SRCU
Typography

Subotica, 18 svibanj- Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta, u kojem su sudjelovale i hrvatske ustanove iz kulture iz Subotice: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Galeriji „dr. Vinko Perčić“, HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice,  Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“iz Tavankuta, koje su  priredile program za Noć muzeja 2018.                         

„Noć Muzeja“ u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i ove je godine bio dionikom jedinstvenog kulturnog spektakla pod nazivom Noć muzeja 2018. Posjetitelji su pogledali izložbu pod naslovom Što smo vam to napravili koja je upriličena u povodu deset godina od osnutka Zavoda. U okviru izložbe su prikazana najuspješnija vizualna ostvarenja izdanja, nagrada, programa i kalendara čiji je autor redoviti profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković.
 „Noć Muzeja“ u Galeriji „dr. Vinko Perčić“
U okviru Noći muzeja, u subotu, 19. svibnja u Galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici bila je izložba multimedijalnog umjetnika iz Varaždina Ivana Meseka. Umjetnik se predstavio fotografijama, prostornim intervencijama i video radovima. 
„Noć Muzeja“ u HKC "Bunjevacko kolo" Subotica
Od 2008. godine u Subotici nema muzejske postavke „Bunjevačke sobe“ i na Dan muzeja 2016. godine ona je svečano otvorena u prostorijama HKC“Bunjevačko kolo“. Soba prikazuje nekadašnji život kroz originalni namještaj, šling i autentičan eksterijer.
Za „Noć Muzeja“ bila je postavljena Likovna izložba članova likovnog odjela HKC“Bunjevačko kolo“ u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“.
A nastupio je folklorni odjel HKC „Bunjevačko kolo“, u dvorištu Centra.
 „Noć Muzeja“ u Tavankutu
Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo priredili su izložbu fotografija »Devedeset godina tavankutske Dužijance (1928—2018.)« , nakon čega je uslijedio nastup članova folklornog odjela HKPD Matija Gubec. A na Etnosalašu Balažević  se održala radionica šlinganja.   
 I.Z.