Dužijanca 2019.: Izložba S Božjom pomoći-Krune Mare Ivković Ivandekić

U okviru programa Dužijanca 2019., u četvrtak, 18. srpnja 2019., u Suvenirnici ispod Gradske kuće u Subotici otvorena je izložba S Božjom pomoći koja je ove godine za temu iimala Krune Mare Ivković Ivandekić.    

 U ranoj mladosti počinje se baviti izradom umjetničkih djela od slame. Pripreme i rad za Dužijancu u Đurđinu, a kasnije i u Subotici, pridonijele su afirmiranju njenog umjetničkog izričaja. Veliki dio svoga umjetničkog rada provela je sa Katom Rogić, koja bila starija od nje i kao renomirana slamarka podučavala je Mariju. Prijateljstvo i zajednički rad s Katom Rogić dovelo je njen rad do savršenstva. 
U razdoblju od 1961. do 1970. godine naraslo je zanimanje za izradu slika i skulptura od slame. U rad likovne sekcije KUD-a Matija Gubec uključila se 1965. godine. Marija Ivković Ivandekić i Kata Rogić bile su dvije utemeljiteljice koje su bile i učiteljicama ovakve vrste umjetničkog izražavanja, pri čemu se Marija posebno isticala tehnikom pletiva. Mara Ivković Ivandekić imala je poseban osjećaj za prostor i proprocije, njeni radovi su skladno ukomponirani u cjelinu, koji ostavljaju dojam vjerodostojnosti. 
Križni put u tehnici slame, kojeg je počela izrađivati zajedno s Katom Rogić početkom 1997. godine sretno je dovršila sama. Ove slike nalaze se u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu i jedinstveni je križni put u Katoličkoj crkvi na cijelome svijetu. 
Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama, a održala je i tri samostalne izložbe. 
Osim radove vjerske tematike, izrađivala je i svakojake predmete od slame kojima se prikazivao svakodnevni život: radovi u polju, običaji, sve što okružuje običan svijet. 
Veliki broj njezinih uradaka, dijelom je stalne postavke izložbe slamarskih radova u Pastoralnom centru đurđinske župe, a radovi - krune za subotičku Dužijancu nalaze se u zbirci Dijecezanskog muzeja Subotičke biskupije. Ove krune ispred vas, koje su izradile Kata Rogić i Mara Ivković Ivandekić su simboli koji su nošeni kao prikazni darovi na Dužijanci u Subotici i Đurđinu. 
Zajednički radovi s Katom Rogić nalaze se u brojnim biskupskim i kardinalskim kurijama, nuncijaturama i veleposlanstvima. Njena djela – slike od slame nalaze se i u Gradskom muzeju u Subotici. 
Za svoj dugogodišnji umjetnički rad 2004. godine dobila je nagradu Pro urbe.
Zajednički rad Mare Ivković Ivandekić i Kate Rogić, kruna za Dužijancu 1973. „Subotička katedrala“, 2011. godine, našla se na poštanskim markama. 
Umrla je 5. listopada 2006. godine.
Mara Ivković Ivandekić ostavila je neizbrisiv trag u Dužijanci, njeni radovi, krune i slike od slame zauzimaju istaknuto mjesto kao jedinstvena umjetnička djela. 
Dr. sc. Ivica Ivanković Radak
Izložbu S Božjom pomoći i Krune Mare Ivković Ivandekić možete pogledati na