HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta

HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta tijekom  postojanja i rada uvijek je bio glavni nositelj kulturnih događanja u hrvatskoj zajednici i čuvar tradicije, običaja bunjevačkog narodnog stvaralaštva i kulture s ciljem da se čuva, prezentira i razvija kao dio hrvatske kulture.    

Društvo je vlasnik dvije nekretnine u Tavankutu, prva je “Etno salaš Balažević” sa ukupno 5,5 hektara obradive površine i objekta Galerije prve kolonije naive u tehnici slame sa ukupnom površinom objekta od 178 m2. U navedenim objektima se održavaju izložbe, kulturni programi, edukativna predavanja, prezentacije kao i brojne druge aktivnosti vezane za turističku ponudu Tavankuta.
Najznačajnije manifestacije su: „Gupčev bal“, „Noć muzeja“, festival dječjeg folklora, „Djeca su ukras svijeta“, Kolonije naive u tehnici slame, Seminar bunjevačkog stvaralaštva, „Tavankutski festival voća“.. Društvo izdaje godišnjak „Gupčeva lipa“.
U Društvu Folklorni odjel je najbrojniji i okuplja djecu i mlade u tri skupine, najmlađoj (vrtić i niži razredni osnovne škole) srednjoj (viši razredi osnovne škole) i reprezentativnoj grupi gdje dolaze mladi koji završe osnovnu školu.