Šokačka kuća u Sonti

Sonta je mjesto u Općini Apatin, većinu stanovništva čine Hrvati – Šokci. U njemu od 2002. godine djeluje Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija (KPZH), koja je 2006. kupila staru kuću u Sonti kako bi od nje napravila šokačku etno kuću. U KPZH Šokadija  djeluju folklorni, dramski, tamburaški, literarno-recitatorski, likovni, etno i dječji folklorni odjel, te pjevački zbor.

Projekt Šokačke kuće je osmišljen kao višenamjenski prostor u kojem bi se odvijale različite aktivnosti na kojima radi KPZH Šokadija iz Sonte. 
U planu je da ona sadrži muzejski dio (starinska soba s izloženim eksponatima namještaja, odjeće i alata, te predmeta za svakodnevnu uporabu), galerijski dio (prostor predviđen za različite vrste likovnih i etno-izložbi tijekom cijele godine), knjižnicu i arhivu (dio predviđen za sakupljanje i čuvanje knjiga i arhivskog materijala – do 1200 jedinica razne knjižne građe koju je prikupila Šokadija u cilju čuvanja, objavljivanja i prezentacije, kao i mjesto na kome bi se održavale književne večeri, predavanja), te učionicu, a s ciljem da sve funkcionira kao mali hrvatski kulturni cenar.