Zimska škola hrvatskoga folklora - 3. - 12. siječnja 2017.

Pozivamo Vas na Zimsku školu hrvatskoga folklora u Koprivnicu!  Na Zimskoj školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.   

 

                   

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora. Uz to planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.
 
Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan, diplomirani etnolog, etnokoreograf i umjetnički ravnatelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT i Vjekoslav Martinić. 
 
Odabrati možete jednu od ponuđene tri grupe:
1. PLES
2. SVIRANJE TAMBURA (voditelj Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold)
3. SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA (voditelj Vjekoslav Martinić)
Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u Koprivnici u četvrtak, 12. siječnja 2017. u večernjim satima.
Završna priredba Zimske škole folklora 2016. Hrvatska matica iseljenika
/prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu/
10000 Zagreb
Trg Stjepana Radića 3
 
Tel. 01/61 15 116
Fax. 01/4550 700
www.matis.hr