Izjava Darka Sarića Lukendića povodom odluke o razrješenju sa fukcije člana Izvršnoga odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici

Na  SjednicI Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) održanoj telefonskim putem, 2. listopada.2020.. izglasovana je odluka o razrješenju Darka Sarića Lukendića člana Izvršnoga odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća zaduženog za oblast kulture. Ovdje možete pročitati pismo Darka Sarića Lukendića i obrazloženje Prijedloga  za razrješenje predsjednice HNV-a Jasne Vojnić.

Darko Sarić Lukendić za člana Izvršnoga odbora HNV-a izabran 14. prosinca 2018. godine. Od 2010. do 2018. obnašao je funkciju predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća
Pismo Darka Sarića Lukendića:
„Draga Jasna,
Žao mi je da te ovaj dokument zatiče na ljetovanju, no politički procesi koji su upravo u tijeku, na žalost ne mogu čekati tvoj povratak iz Egipta.
U petak je u HR izašla tvoja izjava o sastanku s Mirovićem. Tada su HNV predstavljali, osim tebe, još i Darko Vuković i Goran Kaurić. Na sastanku je nazočio i Tomislav Žigmanov. U svezi s tom izjavom postoje određena pitanja oko dijela u kome spominješ samostan u Baču, na što mi je Pakledinac skrenuo pozornost, nakon razgovora s ravnateljicom Narodne knjižnice u Baču, a koju je kontaktirao i zamolio da nam pošalje primjerak važećeg statuta. Rekao sam mu da bi to trebalo da sačeka tvoj povratak. Meni je pak u toj izjavi nešto drugo privuklo pozornost, naime, sjećam se da si sutradan nakon sastanka spominjala kako je Mirović na sastanku ponudio da četiri-pet Hrvata uzme učešća u izvršnoj vlasti AP Vojvodine, na razini pomoćnika i/ili zamjenika tajnika. 
Ovaj dio međutim nisam u tvojoj izjavi pronašao, pa sam sumnjajući, dakako, ne u tvoje riječi, već u svoje sjećanje, pozvao Gorana Kaurića i zamolio ga da mi točno kaže što je na sastanku po ovom pitanju rečeno. On mi je također potvrdio da je „na stolu“ Mirovićeva ponuda za učešće u izvršnoj vlasti na razini pomoćnika i/ili zamjenika pokrajinskih tajnika. Dakle, nije u pitanju „zapošljavanje u organima pokrajinske vlasti“, kako o tome, kolokvijalno, neki govore. U naš, interni, planer aktivnosti ubilježila si sebi: „sastanak po pitanju upošljavanja u pokrajinu čim se oformi pokrajinska vlada“ – screen shoot ti dostavljam u privitku. Možda će ti se činiti da cjepidlačim, no razlika je veoma velika i suštinska. Razgovarali smo o tome u nekoliko navrata. Na žalost, kad se Vlada formira bit će kasno. Sad se „dijele karte“, sad se dogovaraju pozicije. Kad se Vlada formira, teško će Mirović nekog svojeg otpustiti da napravi mjesta za nekog Hrvata.
Razlog za ovu žurbu nalazim u činjenici da je u petak konstituirana Skupština APV, čime su i formalno počeli procesi na formiranju Vlade APV. Evo linka na (jednu od vijesti):
https://skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=6749&s=vesti
Dodatnu je zabunu kod mene izazvala izjava Tomislava Žigmanova, dana za Glas Istre isti dan, a prenijela je HINA, u kojoj doslovce kaže sljedeće:
„Čelnik DSHV-a je naveo kako do sada iz srbijanskih vladajućih struktura nije stigao nikakav poziv za razgovor, ali da su oni spremni za to.
„Takvih poziva do sada nije bilo. A ako ih bude, moramo vidjeti što su okviri suradnje. Naša platforma je jasna – ne samo kada su u pitanju naši zahtjevi spram položaja zajednice, već i kada je riječ o ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, naša vidljivost i pozicija“, rekao je Žigmanov.“
Evo i linka na intervju:
https://www.glasistre.hr/svijet/zigmanov-ukljucivanje-srpske-manjine-u-hrvatsku-vlast-moze-biti-kljucno-658066
Poziva je očigledno bilo, ali ne prema DSHV, koji je na izborima doživio poraz i očigledno ne prema Žigmanovu. Poziv je, vjerujem ne slučajno, upućen HNV-u i tebi, jer nikog drugog nisu niti mogli zvati a da ima ikakav legitimitet. Stoga su na njega i pozvani predstavnici HNV a ne DSHV-a. Napose, na što bi ličilo da Mirović u Vladu poziva sve one stranke koje cenzus, iz bilo kog razloga nisu prešle. S druge strane, ovo pitanje, po mojem mišljenju, nadilazi pitanje našeg učešća u izvršnoj vlasti APV, ili bilo gdje drugdje, da nije tako ne bi zvali ni HNV, ni tebe. Ovo je, čini se, pitanje normalizacije odnosa između dvije države, kako je to i Tomislav u ovom intervjuu zamijetio. Ispratila si siguran sam da su Srbi u Hrvatskoj dali većinu za formiranje Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem, što mi je osobno veoma drago. Boris Milošević je najavio odlazak na obilježavanje Oluje, za što ga ovdje mnogi napadaju. Njegov je potez po meni potez dostojan državnika, nije to „kukanje i pljuckanje“ iz prikrajka. Upravo iz tog razloga, izrazitog disbalansa u pozicioniranju Hrvata ovdje i Srba tamo, postoji „pozitivan momentum“ i mislim da ga moramo iskoristiti. Ovo je sad ili nikad.
HINA je možda krivo prenijela i/ili interpretirala Tomine riječi, napose, on je bio nazočan kad je Mirović ponudu iznio. Ako je po srijedi kriva interpretacija Tomislav bi trebao zatražiti ispravku ove vijesti i to hitno. Ako nije po srijedi kriva interpretacija onda mi nije jasno o čemu se radi. Mirović nudi, mi šutimo, a Tomislav govori da ponuda nema.
Za realizaciju strateških projekata hrvatske zajednice, što je meni od primarnog značaja, od Hrvatskog školskog centra, Dužijance, popisa i obnove materijalne kulturne baštine Hrvata, a sada i pokretanja drame na hrvatskom u Narodnom kazalištu u Subotici i prosvetne inspektorice, da spomenem samo neke, jasno je da bez učešća u izvršnoj vlasti toga biti neće. Ma što i ma s kim mi dogovarali. Tome nas uči iskustvo u protekle četiri godine, kada smo imali Tomislava za poslanika u Narodnoj skupštini i Vesnu za poslanicu u Skupštini APV, pa je bila slaba fajda od toga.
Iz razloga gore iznijetih slobodan sam predložiti pregovaračku platformu koja bi se sastojala iz sljedećeg:
 
1.Tragom ponude Igora Mirovića, za ulazak u pokrajinsku Vladu odmah predlažem Gorana Kaurića i Željka Pakledinca, koji su već i ranije iznosili ove aspiracije, obojica imaju političko iskustvo koje je ovdje sine qua non, napose, ovo će zadovoljiti dio „teritorijalno“ disperziranih apetita i djelovat će pozitivno imajući u vidu učestale kritike za koncentracijom pozicija u Subotici.
2.Predlažem da zatražimo pozicije u tajništvima koja pokrivaju resore: kulture, informiranja, obrazovanja i nacionalnih zajednica. O preostala dva (ako su u pitanju četiri mjesta) možemo se dogovoriti i naknadno, treba vidjeti što se konkretno nudi.
3.U svemu moramo voditi računa o podružnicama i mjestima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju, pa bih za ta mjesta predložio da zatražimo mjesta pomoćnika gradonačelnika, a osobito u mjestima: Sombor, Subotica, Novi Sad, Ruma, Apatin, Srijemska Mitrovica, Beočin, Stara Pazova, Šid, Bač. Kao što rekoh, sad ili nikad.
4.Predlažem da na ove sastanke u buduće ide najmanje tročlana delegacija. Količina „šuma“ i dezinformacija nakon svakog političkog sastanka „u četiri oka“ je neizmjerna i iznimno štetna po ukupne odnose u zajednici. Stoga predlažem da na ove sastanke, dakako uz tebe i/ili Lazara Cvijina, idu osobe koje u politici imaju nekakvog praktičnog iskustva, kao što su: Goran Kaurić, Zlatko Načev, Željko Pakledinac i premda ne očekujem da me u pregovarački tim uvrstiš, dopusti mi da i sebe, Darka Sarića Lukendića, ubrojim u ovu skupinu, budući da nekog, odista skromnog, političkog iskustva imam. Dakle najmanje tri od gore pobrojanih šest, u ime HNV-a.
U ovom trenutku, do tvojeg povratak, iznimno je važno da Miroviću pošalješ obavijest da smo zainteresirani za ponuđena mjesta i da hitno tražimo sastanak radi operacionalizacije i konkretizacije po tom pitanju. Sada treba kupiti vrijeme. Za sve drugo ima vremena. Želim vjerovati da još uvijek nije kasno.
Na koncu, šaljem ovaj dopis na znanje članovima Izvršnog odbora HNV-a, dopredsjednicima HNV-a u nadi da je ovo dovoljno široka a ipak razumno uska skupina ljudi da se s njima o ovome konzultiramo.
Šaljem ovaj dopis i Goranu Kauriću, kojeg ovdje pominjem, kao i Josipu Stantiću preko koga je vijest HINE išla.
Šaljem ovaj dopis i Zvonku Milasu, Hidajetu Biščeviću, Velimiru Pleši i Hrvoju Vukoviću, jer mislim da ih se, dakako tiče, napose, ionako mi prigovarate da „za vaš ukus“ previše često „pijem kavicu“ s diplomacijom.
Hoćeš li o ovome obavjestiti i Tomislava i na koji način, to prepuštam tebi.
U privitku:
1.Screen shoot iz Planera: Planer.png
2.Izvadak iz tvoje izjave u HR: Kod Mirovica.png“
Predmet: Obrazloženje Prijedloga za razrješenje člana nacionalnog vijeća zaduženog za kulturu Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji
Poštovane vijećnice i vijećnici, 
koristeći svoje pravo iz Poslovnika o radu Hrvatskog nacionalnog vijeća, od 27. veljače 2019. godine, dopunjujem Dnevni red za 40. sjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji dogovorenu za 2. listopada 2020. godine. 
Dnevni red dopunjujem 6. točkom Dnevnog reda koja glasi 6. Donošenje Odluke o razrješenju člana Izvršnog odbora zaduženog za kulturu, te vam dostavljam i Prijedlog Odluke. 
Smatram da je svojim postupcima Darko Sarić Lukendić prekršio 7. i 10. članak Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina („Službeni glasnik Republike Srbije“ br. 72/2009, 20/2014 - Odluka US, 55/2014 i 47/2018) te članke 39. i 42. Statuta Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji ur. br.: 1-7/2019od 29. siječnja 2019. godine. 
Obrazloženje 
U vrijeme mog odsustva i boravka izvan Republike Srbije dana 3. 8. 2020. u 21:37 primila sam dopis putem e-maila od Darka Sarić Lukendića (prilog 1), člana Izvršnog odbora zaduženog za kulturu, na memorandumu HNV-a u kojem je iznesen prijedlog za djelovanje HNV-a u područjima izvan zakonskih nadležnosti nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. 
Povod za obraćanje Sarića Lukendića bio je sastanak predstavnika hrvatske zajednice s predsjednikom Pokrajinske vlade, Igorom Mirovićem dana 25. 07. 2020. kojemu Sarić Lukendić nije nazočio, ali je na temelju medijskih napisa i nepotpunih informacija predložio određene aktivnosti HNV-a. Osim na moju e-mail adresu s pratećim dokumentima, dopis je poslao dopredsjednicima HNV-.odnosno odluku Odbora za kulturu, Izvršnog odbora ili nekog drugog tijela HNV a. Sam dopis, povrh svega, sadrži neistinite informacije na što je dopredsjednik HNV-a za Srijem, Darko Vuković, kao svjedok razgovora ukazao (prilog 2).
Najveći je problem što prijedlog sadrži tzv. „pregovaračku platformu“ u kojoj se delegitimizira politička stranka hrvatske zajednice (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), a Hrvatsko nacionalno vijeće stavlja u poziciju političkih pregovora oko uključivanja predstavnika naše zajednice u vlast na pokrajinskoj i lokalnoj razini, čime se HNV stavlja u poziciju djelovanja izvan Zakonom definiranih nadležnosti (članak 10. Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina). 
Na sastanku s dopredsjednicima HNV-a održanom u Subotici dana 12. 8. 2020. godine raspravljalo se o dopisu Sarića Lukendića, o njegovu negativnom učinku na rad HNV-a, te je zaključeno da posljedice kršenja Statuta i Zakona moraju biti sankcionirane (samo dopredsjednik HNV-a za Podunavlje Željko Pakledinac nije podržao ovakvo stajalište). 
Na temelju svih navedenih prijestupa i zlouporabe povjerenja koje su mu vijećnici HNV-a izborom na dužnost člana Izvršnog odbora HNV-a zaduženog za kulturu svojim glasovima ukazali, predlažem vijećnicima HNV-a razrješenje Darka Sarića Lukendića s mjesta člana Izvršnog odbora zaduženog za kulturu. 
predsjednica Jasna Vojnić