Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je predstavnike Hrvatske zajednice županija

Politika
Typography

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 29. rujna predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i predstavnike svih hrvatskih županija koji prvi put, organizirano, borave u radnoj posjeti AP Vojvodini.   

Susret u Pokrajinskoj vladi, od važnosti je za hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji i srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj. Cilj nam je da se bavimo pitanjima od suštinske važnosti za građane, infrastrukturnim ulaganjima i drugim pitanja koja su od interesa za obje zajednice, ocijenjeno je na sastanku.
Razgovor nam je jako potreban jer postoji mnogo otvorenih pitanja, imamo sa nekim županijama dobre kontakte, ali to nije dovoljno. Želimo da sva pitanja otvorimo i rešimo, kazao je Mirović 
Poštujemo mišljenja Nacionalnih saveta nacionalnih manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi sa podrškom u oblastima kulture i informisanja. Spremni smo da rešavamo sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže, dodao je predjsednik Mirović. 
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk ukazao je na važnost financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska Vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku. On je predsjednika pokrajinske Vlade informirao i to tome kako institucije Republike Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa u Hrvata u Srbiji također biti pomaka. Ukazao je i na činjenicu da u hrvatskoj regionalnoj samoupravi funkciju zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu da će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.
Zaključeno je da razmjenom iskustava možemo učiti jedni od drugih, posebice na velikim projektima kao što je priprema Europske prijestolnice kulture, čiju laskavu titulu sljedeće godine nosi Rijeka, a godinu kasnije, 2021., Novi Sad
 
Powered by WordPress.