Zapalimo četvrtu svijeću na svom adventskom vijencu

Najave
Typography

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra zornice.  

Stigla nam je četvrta adventska nedjelja. Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi - ljubav. Četvrta svijeća ujedno je i posljednja, te je posljednji vjesnik Božića. Kada zapalimo četvrtu svijeću, tek tada je naš adventski vijenac u punom sjaju; tek je tada potpun i baš mu ništa ne nedostaje. To bismo mogli izravno povezati sa životom - tek kada imamo ljubav, naš život dobije pravi smisao. Posljednja svijeća, koja simbolizira ljubav, daje smisao prvim trima svijećama - svijeći nade, mira i radosti. Kao i inače, i tu je ljubav točka na i, te kao takva okrunjuje sve one dosadašnje ljepote.
 
Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.
Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. 
Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.
V.I.
 
Powered by WordPress.