Vijesti iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Politika
Typography

Pred Vama je pregled vijesti iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, u kojima možete pročitati:   

Natječaj za sufinanciranje hrvatskih udruga u Republici Srbiji u 2020./21. godini
Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, raspisalo je natječaj u iznosu od 3 milijuna dinara za sufinanciranje hrvatskih udruga u Srbiji u 2020./2021, a  sredstava su dobile 43 udruge. 
Ponovno o obrazovanju na hrvatskom jeziku na području Novog Sada
Nakon nedavnog sastanka Radne skupine HNV-a i Grada Novog Sada na kojemu je pokrenuto pitanje obrazovanja na hrvatskom jeziku u školama na području ove lokalne samouprave, članicu Izvršnog odbora za obrazovanje HNV-a Margaretu Uršal i člana Radne skupine Marka Tucakova primila je 9. prosinca na razgovor Dina Vučinić, članica Gradskog vijeća Novog Sada zadužena za obrazovanje. U razgovoru je sudjelovao i Dalibor Rožić, član Radne skupine i član Gradskog vijeća Novog Sada za područje kulture.
Tucakov je, u uvodu, predstavio informacije o dosadašnjem organiziranju nastave hrvatskoga jezika u Petrovaradinu, koja je do sada bila izvan prostorija tamošnje osnovne škole. Naglasio je i da je u pojedinim godinama bilo dovoljno prijavljenih učenika za ovu nastavu u pojedinim ciklusima obrazovanja, ali da nastava nije započela u školi, nego, uz posredovanje HKPD „Jelačić“, u prostorijama župe Uzvišenja Svetog Križa. „Partner u obrazovanju na hrvatskom jeziku svakako želi biti i Fondacija Spomen-dom bana Josipa Jelačića“, koja je nedavno osnovana“, kazao je Tucakov. 
Uršal je, potom, detaljno predstavila proces obrazovanja na hrvatskom jeziku na svim razinama u Srbiji, iznijevši iskustva u realiziranju nastave dobivena od učitelja, nastavnika i djece. „Smatramo da je provođenje nastave predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Gradu Novom Sadu moguće, no potrebno je analizirati rezultate ovogodišnje ankete roditelja na temu učenja manjinskih jezika, koja je na početku školske godine obvezno morala biti provedena u svim školama. Sukladno tome, postoje zakonske obveze školskoga sustava da omogući ovu nastavu“, kazala je Uršal. Ona, naglasivši osnovne prednosti učenja ovoga predmeta, predstavila članici Gradskog vijeća Vučinić udžbenike - nacionalne dodatke za pojedine predmete, a pojasnila je i proces stjecanja nastavničkih kompetencija i upošljavanja učitelja i nastavnika ukoliko u više škola bude manjih skupina učenika za ovu nastavu. Osim navedenoga, predmet razgovora je bila i ideja o mogućnosti formiranja jaslene skupine ili vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku i u katoličkom duhu, napose u prostorijama u vlasništvu Katoličke Crkve.“, kazala je Uršal
Održan sastanak Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice u Gradu Novom Sadu
Na drugom sastanku Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, održanom 7. prosinca u novosadskoj Gradskoj kući, razmatran je plan rada Radne skupine za 2021. godine.
Članovi Radne skupine delegirani od strane HNV-a, zahvalili su se na suradnji vodstvu Grada Novog Sada tijekom organiziranja Dana hrvatske zajednice u Petrovaradinu u listopadu, a vijećnik HNV-a i upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić ostale je članove informirao o tijeku konzultacija između HNV-a i Kabineta predsjednika Republike Srbije glede osiguravanja financijskih sredstava za unutarnje uređenje kuće bana Jelačića te o koracima koji slijede. Za ove je radove Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izradio projektnu dokumentaciju koja je svečano predana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 16. listopada.
Na sastanku su izneseni prethodno usuglašeni prijedlozi aktivnosti Radne skupine: „Među njima nalaze se intervencije na spomeničkoj baštini koje je potrebno žurno provesti, poput ograđivanja Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu. Ponovno pokretanje Odluke s konceptualnim okvirom za izradu plana detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, za koji je potrebno zadužiti Javno poduzeće „Urbanizam“ te intenziviranje radova na završetku izrade Elaborata o zaštiti prostorne kulturno-povijesne cjeline Stari Majur u Petrovaradinu, dvije su točke na čijoj realizaciji očekujemo intenzivne aktivnosti tijekom prve polovice iduće godine. Obnova nadgrobnog spomenika Josipa Runjanina, skladatelja hrvatske himne,  na Uspenskom groblju“, rekao je Darko Polić, član Odbora za kulturu HNV-a. Polić je dodao kako se diskutiralo i prijedlogu o postavljanju spomen-ploče Petrovaradincu Franji Malinu, publicistu, profesoru, prvom kustosu i upravitelju Muzeja Matice srpske.
Sveti Nikola obradovao najmlađe
Povodom blagdana sv. Nikole Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i ove je godine u ponedjeljak 7. prosinca obradovalo darovima najmlađe učenike koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku ili izborni predmet Hrvatski s elementima nacionalne kulture od prvog do četvrtog razreda te djecu u hrvatskim vrtićima i jaslicama na području Vojvodine.
Tradicionalni posjet sv. Nikole ove je godine, nažalost, izostao zbog protuepidemijskih mjera, ali su djeca primila paketiće
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Somboru
Udruga „Naša djeca“ započela je s realizacijom projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe koji financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem započeo je obilazak mjesta i škola u kojima se izučava ovaj predmet.
Prvi na popisu mjesta bio je Sombor. Tamo se nekoliko godina unatrag u Hrvatskom domu organizirala nastava ovoga predmeta. Posjetili su gđu. Mariju Matarić i obišli prostorije Hrvatskoga doma te se uvjerili se da postoje uvjeti za realiziranje nastave i ove školske godine. Tako je 24. studenoga održan roditeljski sastanak s roditeljima i učenicima koji žele pohađati ovaj predmet. Nataša Stipančević vodila je sastanak i upoznala roditelje i djecu s benefitima izučavanja Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, a prof. Ivan Baričević je predstavio program predmeta.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Beregu
Udruga „Naša djeca“ u sklopu projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe koji financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije posjetila je OŠ „Moše Pijade“ u Beregu. Na sastanku s ravnateljicom Dijanom Stojanović i nastavnicom Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, Tamarom Lerić razgovarale su Ninoslava Pirša, članica Udruge „Naša djeca“, Margareta Uršal i Nataša Stipančević. Diskutiralo se o nastavi, potrebama i izazovima s kojima se suočava stručni kadar u maloj sredini poput Berega. U osnovnoj školi u Beregu 54 % od ukupnog broja učenika izučava ovaj predmet.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Sonti
Udruga „Naša djeca“ u sklopu projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe koji financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije je posjetila OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti. Učenicima se u školskom dvorištu obratila Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji zadužena za obrazovanje.
U kratkom razgovoru s učenicima saznalo se njihovoj privrženosti Hrvatskom jeziku s elementima nacionalne kulture, kako se raduju susretima sa svojim vršnjacima i izvannastavnim aktivnostima te odlascima u Brušku i  Novi Vinodolski.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Vajskoj
Udruga „Naša djeca“, u sklopu projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe posjetila je OŠ „Aleksa Šantić“ u Vajskoj.
Članica Udruge „Naša djeca“ Ninoslava Pirša, član Odbora za obrazovanje Slaven Dulić, predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Margareta Uršal i asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević sastali su se s ravnateljicom škole Aleksandrom Berić i dopredsjednikom HNV-a za Podunavlje Željkom Pakledincem. Na sastanku je bilo govora o potrebama i izazovima s kojima se škola suočava. Ravnateljica je izrazila želju i nadu za prekograničnom suradnjom sa školama u Hrvatskoj.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Plavni
Udruga „Naša djeca“, u sklopu projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe posjetila je OŠ „Sveti Sava“ u Plavni.
Ravnatelj škole Dragan Medić, ugostio je članicu Udruge „Naša djeca“ Ninoslavu Pirša, člana Odbora za obrazovanje Slavena Dulića, predsjednicu Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Margaretu Uršal i asistenticu u obrazovanju HNV-a Natašu Stipančević. Nakon obilaska škole, ravnatelj je upoznao nazočne s radom iste te predstavio potrebe za izvođenje nastave Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. U ovoj školi 46 % učenika (njih 26) pohađa nastavu ovog predmeta.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – posjet Monoštoru
Udruga „Naša djeca“ u sklopu projekta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje posjetila je OŠ „22. oktobar“ u Monoštoru.
Monoštorsku osnovnu školu posjetili su Željka Vukov iz Udruge „Naša djeca“ te Margareta Uršal i Nataša Stipančević iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i tom prigodom razgovarali s ravnateljicom Marijom Mrgić, Snežanom Periškić, Elenom Brdar i Damirom Šimunovim o nastavi Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. U školi 61 % učenika (njih 114) pohađa nastavu ovoga predmeta, a odvija se i cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u 2. i 4. razredu.
Održan sastanak Aktiva odgojitelja
U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji održan je, 26. studenoga, drugi po redu sastanak Aktiva odgojitelja koji su na inicijativu HNV-a uključeni u realizaciju aktivnosti projekta Škola roditeljstva – priprema za školu koju realizira CroFond. Sastanak je vodila dipl. pedagoginja Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje.
Na prvom sastanku, održanom 19. studenoga, dogovaralo se o radionicama s roditeljima koje će se realizirati u sklopu priprave za školu te revidiranju aktivnosti sukladno novonastaloj situaciji pandemije. Napravljen je okvirni program od četiri radionice. Na drugom sastanku podjeljene su zadaće i dovršena je prva radionica za roditelje Priprava djece za polazak u školu
 
Izvor: hnv.org.rs