Upiši se u poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine u Srbiji manjine u Srbiji

HRVATI U SRBIJI
Typography

Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina iz 2009. otvorio je mogućnost upisa u posebne popise birača nacionalnih manjina u Srbiji. Upiši se u poseban popis birača hrvatske da nismo jedina nacionalna manjina koja će 2022. godine na izbora za nacionalna vijeća izlaziti elekorskim izborima. Sve ostale nacionalne manjine će imati neposredne izbore   

Formular za upis možete preuzeti u privitku na portalu. Nakon što ga ispunite i vlastoručno potpišete, te priložite i presliku osobne iskaznice, možete ga poslati preporučenim pismom na adresu Hrvatskoga nacionalnog vijeća (Preradovićeva 13, 24000 Subotica), koje će ga onda proslijediti mjesno ovlaštenim općinskim i gradskim uredima. Nakon upisa u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine, ovlašteni ured preporučenim pismom će poslati na Vašu kućnu adresu rješenje o upisu u posebni popis birača.

Upisati se možete u posebni popis birača hrvatske nacionalne i u svim lokalnim samoupravama, tj. u općinama i gradovima.
Upisom u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine stječe se pravo sudjelovanja na neposrednim izborima za HNV, ukoliko u ovaj popis do sljedećih izbora bude upisano više od 50% od ukupnoga broja pripadnika hrvatske nacionalne manjine prema posljednjem popisu stanovništva, umanjenog za 20%.
 
 
Powered by WordPress.