Žigmanov-Perušić: Konferencije za medije

HRVATI U SRBIJI
Typography

Konferencije za medije koje su održali Tomislav Žigmanov i Zvonimir Perušić, te imate prigodu pročitati kako su ih objavili mediji koji ne izlaze na hrvatskom jeziku a sjedište im je u AP Vojvodini.. 

 

Optužbe na račun Žigmanova za zloupotrebu sredstava hrvatskih institucija
Predsednici Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Zvonimir Perušić i Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić optužili su na konferenciji za medije predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova da zloupotrebljava sredstva ove stranke, Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i NIU „Hrvatska riječ“.
Zvonimir Perušić je u proteklih mesec i po dana podneo 18 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja vezano za materijalno-finansijsko poslovanje institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, međutim, kako kaže, na većinu zahteva još nije dobio odgovore.
„Nisam dobio od HNV-a podatke o donacijama iz inostranstva. Prema pojedinim informacijama iz ovog veća, pristigao je jedan višemilionski iznos donacije o kom nema podataka u javnosti“, kaže Perušić.
Kako kaže, u odgovoru iz HNV-a navodi se da je njegov zahtev nerazuman, da se traži prevelik broj informacija i da zbog toga nisu spremni da pruže tražene podatke.
„Zatražio sam jednu informaciju – o donacijama iz inostranstva. Vrata hrvatskih institucija su zatvorena za sve one koji imaju drugačije mišljenje“, objašnjava Perušić.
Prema njegovim rečima, u proteklim godinama preko ove četiri hrvatske institucije Žigmanovu su isplaćivani različiti iznosi.
„Plaćen je u ZKHV-u, ali honorare dobija od ‘Hrvatske riječi’. Ponekad za uređivanje, recenzije, lektorisanje knjiga, korekturu tekstova. Iz HNV-a mu se isplaćuju troškovi za prevoz nekog u inostranstvo“, kaže Perušić.
Dodaje da su Agenciji „Iddea“ u Petrovaradinu, čiji je vlasnik ujedno i potpredsednik HNV-a, od strane sve četiri pomenute hrvatske institucije u periodu od 2016. do 2018. godine isplaćivani značajni iznosi.
„U opisu pojedinih izvršenih usluga navodi se: idejno rešenje i grafičko oblikovanje zidnog kalendara i banera na društvenim mrežama – 58.000 dinara“, kaže Perušić i dodaje da još uvek nemaju podatke za 2019. i 2020. godinu.
Iz HDF-a podsećaju da je Žigmanovu istekao mandat u ZKVH-u pre dve godine, ali da „on ili raspolaže novcem bez ugovora ili ima novi ugovor o kom javnost ne zna ništa“.
Perušić navodi da ga je Žigmanov nedavno optužio na svom Tviter nalogu da se protiv njega vodi „hibridni rat i da su u njega uključeni spoljni i unutrašnji neprijatelji i da se on vodi u cilju razjedinjavanja zajednice i sa krajnjim ciljem da Hrvati na ovim prostorima nestanu“.
Dodaje da je to „klasično izigravanje žrtve“, i da umesto pružanja odgovora stvar prebacuje na politiku i ugroženost.
Takođe, podseća da su se tri hrvatske institucije tokom ove nedelje oglasile saopštenjem za javnost i iznele niz neistina na njegov račun, da je „Hrvatska riječ“ to saopštenje na svom sajtu odmah objavila, nakon čega je Perušić ovom lisu uputio pisani demanti i kako keže, odgovor je objavljen, ali je, međutim, već sutradan uklonjen sa sajta.
Predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić kaže da su sve četiri hrvatske institucije pod rukovodstvom i uticajem jednog čoveka i da ni samim većnicima nije omogućena potpuna kontrola i uvid u finansijsko poslovanje HNV-a.
„Žalosno je što u hrvatskoj zajednici mora na ovaj način da se pristupa informacijama i da se stiču saznanja o tome na koji način se troši novac građana i novac iz inostranstva, iz Hrvatske“, smatra Stantić.
Izvor: wwwaotonomija. info
Žigmanov: "Odbacujem tendenciozne optužbe, Zavod posluje transparentno i u skladu sa zakonom
Na konferenciji za medije u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) javnosti se obratio ravnatelj Tomislav Žigmanov. Povod obraćanja je bio odgovor na nedavne optužbe na račun te ustanove kulture hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
 "Demantujem optužbe da podaci o radu Zаvoda nisu dostupni javnosti, štaviše svi podaci o svakom segmentu dostupni su svim nadležnim telima - započeo je Žigmanov obraćanje. - Zavod od osnivanja posluje tako da nema šta skrivati. Od kada sam direktor ustanovu vodim odgovorno i transparentno, sa važećim ugovorom o radu. Na sve zahteve za informacije od javnog značaja koje su nam zatražene odgovorili smo u roku.
Odgovarajući na optužbe Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) i Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Žigmanov je rekao da odbacuje sve tvrdnje da u poslovanju ZKVH ima bilo kakvih nepravilnosti koje bu imale moralne, prekršajne ili krivične implikacije.
 "Ovo su teške optužbe, smatramo da je neodgovorno da se iznose bez dokaza. Ipak smatramo i da moramo na njih odgovoriti i pozvati sve koji sumnjaju u zakonitost poslovanja ZKVH da pošalju inspekciju - jasan je Žigmanov. - Za nas je ova tema završena, nećemo se više oglašavati ovim povodom. Smatramo da su u pitanju besmislene i tendenciozne optužbe koje u javnost iznose Zvonimir Perušić (HDF) i Tomislav Stantić (HGS)".
Izvor: www subotica.com