U Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu otvorena riznica dečjih pisaca

Kultura
Typography

U nedjelju 17. studeni u prostoriji Hrvatske čitaonice Fischer u Surčinu povodom Svjetskog dana djeteta upriličeno je otvorenje riznice dečjih pisaca.  

Svjetski dan djeteta, koji pada 20.11. je ustanovila Generalna skupština U.N. 1954. god. Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među djecom i dobrobit djece u svijetu. Ovaj dan se obelježava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obveze društva prema djeci, kao i na aktualne probleme sa kojima se djeca suočavaju.
Centralni dio manifestacije bila je dečja priredba. Djeca u uzrastu od dve do petnaest godina pripremila su, uz voditeljicu Mariju Brzić, prigodan muzicki program sastavljen od poznatih dečijih pesmica. U poetskom i književnom segmentu podšku je dala literarna sekcija HČ Fischer.
Program je počeo pjesmom čiji naslov je bio moto večeri: ,,Kad bi svi ljudi na svijetu..." kompozitora i tekstopisca A. Dedića.
Uz balone i koreografiju koja je pratila svaku točku, djeca su uživala u nastupu a publika ih je bodrila aplauzima. Potom su usledile pjesme ,,Ivin voz", ,,Miš je dobio grip" i ,,Nek svud ljubav sja..."
Članovi literarne sekcije Fischer čitali su stihove dečijih pjesnika: Grigora Viteza, Mirne Grabac, Ratka Zvrke, kao i svoje autorske pjesme pisane posebno za ovu prigodu.
Na kraju programa predstavio nam se deo dečijeg tamburaškog orkestra kojeg vodi mladi profesor Miloš Prodanović sa dve kompozicije ,,Ajde Kato ajde zlato" i ,,Čija frula ovim šorom svira".
Voditeljica literarne sekcije Irena Obradović govoreći o pravima deteta danas u savremenom svjetu ,između ostalog je naglasila ,,da još uvek ima djece kojima su ta prava uskraćena a pravo svakog djeteta je da ima sretno i bezbrižno detinjstvo, pravo na zdravlje i obrazovanje a odrasli su odgovorni i obvezni da im ta prava omoguće i sprovedu u djelo. Djeca trebaju biti bezbrižna, zaštićena i voljena. Protiv nepravde prema djeci trebamo se snažno boriti i uticati na promenu svjesti ljudi."
 
Powered by WordPress.