Grafiti protiv Hrvata

Vijesti
Typography

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u srijedu 4. rujna zabrinutost zbog prijeteće poruke u Novome Sadu, kao i zbog toga što nije bilo njegove osude lokalnih vlasti, ali je pozitivno ocijenio reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.   

U novosadskom naselju Detelinara u utorak je ispisan veliki grafit mržnje „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“, što je čelnik SDSS-a osudio i dao „bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju“, a posebno kolegama Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku DSHV-a i Jasni Vojnić, predsjednici HNV-a.
„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je sa zabrinutošću primio vijest o najnovijoj prijetećoj poruci mržnje spram Hrvata. Takve poruke, na žalost, nisu samo dio 'folklora' navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti“.
 
SDSS, Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće oštro su osudili grafite koji su se pojavili u Novom Sadu, a u kojima se izražava mržnja prema Hrvatim i Albancima
'Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a', stoji u priopćenju.
'Ujedno pozivamo predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve da se spriječi ponavljanje i širenje ovakvih poruka. Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa', zaključuje se u priopćenju koje potpisuju predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a Boris Milošević i predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.
Podsjetimo, veliki grafit mržnje 'Ubij Hrvata da šiptar nema brat'“ ispisan je na objektu u novosadskoj četvrti Detelinara, javio je u utorak portal „021.ris“.
Foto: portal 021.rs
Novi grafiti
 Nove grafiti sa porukama mržnje objavio je Radio  Slobodna Europa. Grafiti s porukama mržnje koji pozivaju na nasilje nad pripadnicima drugih naroda - Hrvatima, Albancima i Turcima - oslikani su na zidovima u dvorištu Osnovne škole Filipa Kljajića u Beogradu, općina Čukarica već deset dana. Oko tisuću učenika u dobi od 7 do 15 godina pohađa ovu školu
U dvorištu škole u kojoj su slikani grafiti nalaze se sportski tereni na kojima se održavaju časovi tjelesnog odgoja.
"Grafiti su napravljeni u petak, 6. rujna, bilo je večer ili noć. Vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Stoga ćemo tražiti odštetu od Ministarstva unutarnjih poslova Čukarice “, rekao je Đukić, rekavši da će škola što prije prekinuti dotične grafite.
 
Powered by WordPress.