Prvi put spomenuta dva datuma za cjepivo protiv korone

Najave
Typography

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu čini se sigurnim i stimulira imunološki sustav, javlja BBC. Ispitivanja u kojima je sudjelovalo 1077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvodi antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone.  

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali još je prerano da se sa sigurnošću zna je li to dovoljno za potpunu zaštitu pa su u tijeku još šira ispitivanja.
Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, razvija se dosad neviđenom brzinom, tvrdi BBC. Napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi.
Znanstvenici su ga prvo znatno izmijenili kako ne bi mogao izazvati infekcije kod ljudi, ali i da 'izgleda' više poput koronavirusa. Učinili su to tako što su na cjepivo koje su razvijali prebacili genetske upute za šiljasti protein koronavirusa, ključni 'alat' kojim napada naše stanice.
To znači da cjepivo nalikuje koronavirusu i imunološki sustav može naučiti kako ga napadati.
Dosad se fokus znanstvenika odnosio na antitijela, ali to je samo jedan dio obrane našeg imunološkog sustava. Antitijela su mali proteini koje stvara imunološki sustav koji se lijepe na površinu virusa. Neutralizirajuća antitijela mogu onemogućiti koronavirus da napadne stanice u našem tijelu.
T-limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, pomažu u koordinaciji imunološkog sustava i sposobne su uočiti koja je tjelesna stanica zaražena i uništiti ih. Gotovo sva učinkovita cjepiva induciraju i antitijelo i T-limfocitni odgovor.
Razine T-limfocita dosegnule su vrhunac 14 dana nakon cijepljenja, a razina antitijela dosegla je maksimum nakon 28 dana. Studija nije trajala dovoljno dugo da bismo shvatili kako dugotrajni imunitet može izgledati.
BBC tvrdi da cjepivo jest sigurno, ali i da postoje nuspojave. No, uzimanje cjepiva nije izazivalo opasne nuspojave, oko 70 posto ljudi imalo je vrućicu ili glavobolju. Istraživači kažu da bi se taj problem mogao riješiti paracetamolom.
- Ima još mnogo posla prije nego što možemo potvrditi hoće li naše cjepivo pomoći u upravljanju pandemijom Covida-19, ali rani rezultati obećavaju, rekla je profesorica Sarah Gilbert sa Sveučilišta u Oxfordu.
Prvi put spomenuta dva datuma za cjepivo protiv korone
Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak 27. srpnja da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za Covid-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine.
Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju.
Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo "uči" imunološki sustav prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.
 
Moderna je od američke vlade za razvoj cjepiva dobila gotovo milijardu dolara.
Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji cjepiva za 50 milijuna ljudi, pokaže li se da je učinkovito.
Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih cjepiva za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.
Ravnatelj američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke milijuna doza.
Pfizer je priopćio da bi, ukoliko testiranje bude uspješno, mogao već u listopadu zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepiva za 50 milijuna pacijenata.
Pfizer planira do konca 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza cjepiva, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 milijuna do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.
Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije studenoga.
 
- Ovo je stvaranje povijesti, zasigurno svjetski rekord - rekao je vodeći američki epidemiolog i prvi put progovorio o mogućim datumima kada će cjepivo ugledati svjetlo dana.
 
- Ne bi isključio 'listopadsko iznenađenje'. Da, moguće je da sve bude gotovo već u listopadu, ali puno realnija opcija je studeni. Tada bi mogli dobiti i sve dozvole.
 
Ipak, važno je napomenuti da dr. Fauci nije rekao da će cjepivo biti dostupno za distribuciju u listopadu ili u studenom, već samo da će dobiti potvdu da funkcionira.
 
 
Powered by WordPress.