Aktualnosti iz Subotice: Vijesti, Broj oboljelih od koronavirusa

Najave
Typography

Zaključno sa ponedjeljkom, 13. svibnja, na teritoriji grada Subotica registrirano je 54 slučajeva zaraženih  Covid-19 virusom. Od početka registriranja virusa, na teritoriji okruga preminula je dvije osobe. 

 
 
 
Subotica 13.5.2020.
"Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u gradu, na teritoriji Subotice od početka epidemije do sada  je registrovano  ukupno 54 potvrđenih slučajeva pozitivnih na  kovid 19 virus. Nažalost, dvoje naših sugrađana izgubilo je život u borbi sa virusom", istakao je gradonačelnik.
 
 
Naredba Gradskog stožera za izvanredne situacije
01.05.2020.
Gradski stožer za izvanredne situacije je, na devetoj izvanrednoj sjednici održanoj danas, donio naredbu kojom se dozvoljava kretanje u svim parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport građana. U naredbi, koju je potpisao zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban, ističe se da su građani, dok borave u parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport, dužni zbog sprječavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 primjenjivati preventivne mjere, koje podrazumijevaju održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja od najmanje dva metra između dvaju osoba koje ne borave u istom kućanstvu, obvezatnu uporabu zaštitnih sredstava tj. rukavica i dezinfekciju naprava za vježbanje ili drugih naprava, prije njihove upotrebe.
 
 
Pomoć grada najmlađima
Subotica 30.travnja 2020.
"Lokalna samouprava u Subotici je sve vrijeme trajanja izvanrednog stanja bila u stalnoj komunikaciji s Predškolskom ustanovom „Naša radost“ trudeći se da u uvjetima otežanog funkcioniranja svih segmenata društva, koji su bili neminovni uslijed pandemije, ova ustanova koja ima  više od 400 uposlenika,  spremno  dočeka početak rada, kada se o tome donese odluka na razini države", izjavila je Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, koja je danas ovoj predškolskoj ustanovi u ime lokalne samouprave donijela pomoć u vidu zaštitne opreme i sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju
 Podsjetila je da, sukladno  dogovoru Grada  i predškolske ustanove,  roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima,  tijekom  izvanrednog stanja nisu obračunavale i naplaćivale usluge programa odgoja i obrazovanja, uz konstataciju kako su zarade uposlenima tijekom izvanrednog stanja isplaćivane redovito
U cilju prevencije, dodala je, nužno je pojačati higijenski nadzor u svih 50 objekata uz primjenu mjera fizičkog distanciranja i mjera dezinfekcije.
"Te mjere su ključne, naravno uz provedbu svih preporuka za postupanje uposlenika i korisnika u predškolskim ustanovama, a odnose se prije svega na čišćenje, dezinfekciju, nabavu opreme za osobnu zaštitu, postavljanje dezo barijera, redovita higijena ruku i zračenje prostora. Morat će se, također voditi računa i o dozvoljenoj distanci prigodom dolaska i odlaska djece iz vrtića, a osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane provodit će u potpunosti  mjere pojačane zaštite i  higijene", naglasila je Jasmina Stevanović.
 
Subotica 27. travnja 2020.
 
 "Život u Subotici polako se vraća u normalu, sljedeći korak je relaksiranje života i vraćanje u redoviti rad gradskih poduzeća, ali je nužno navikavanje na  mjere prevencije i opreza – napominje Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice uz informaciju da je na području Subotice od početka epidemije do sada  registrirano  ukupno 49 potvrđenih slučajeva zaraženih  virusom COVID-19.olako se vraća u normalu, sljedeći korak je relaksiranje života i vraćanje u redoviti rad gradskih poduzeća, ali je nužno navikavanje na  mjere prevencije i opreza", napominje Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice uz informaciju da je na području Subotice od početka epidemije do sada  registrirano  ukupno 49 potvrđenih slučajeva zaraženih  virusom COVID-19.
 
 Sukladno Odluci Vlade Srbije, od danas su olakšane  pojedine mjere poduzete u borbi protiv širenja koronavirusa. Prema odluci Gradskog stožera za izvanredne situacije u Subotici će od danas, 27. travnja  2020. godine biti dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima,   salonima za njegu ljepote, kao i fitness centrima i teretanama, a rad tržnica omogućen  je prije nekoliko dana. Priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću mogu, od danas nastaviti s priređivanjem igara bez  mogućnosti  posluživanja hrane i pića.
 
Od danas umirovljenici  mogu svakoga dana po jedan sat nakon 18 sati u šetnju. Dezinficiranje objekata i prostora radi se redovito,  a kontakt centar otvoren pri Gradskoj upravi i dalje funkcionira, a do sada je u pomogao u dostavljanju namirnica za oko 1200 naših najstarijih sugrađana. 
 
Što se tiče vrtića, po riječima gradonačelnika, čekaju se upute Ministarstva. Svi objekti su dezinficirani, kosi se trava i spremno će se dočekati otvaranje objekata kada se za to dobiju instrukcije, i u obujmu u kome će to biti propisano. Vidjet ćemo  hoće li to biti za svu djecu ili će u početku biti primljena djeca čiji se roditelji prvi vraćaju na posao.
 

Subotica 22. travnja 2020.
 
Gradonačalnik Bogdan Laban je napomenuo da smo svjedoci  da se trend pada broja pozitivnih u Vojvodini nastavlja, a takva epidemiološka situacija prati i Suboticu, jer je sa današnjim danom taj broj 47, ali raste broj izlečenih. Osim jedne osobe od ranije, više nema preminulih, ali je značajna činjenica da u subotičkim staračkim domovima nema zaraženih.
 
 "Zaštitne opreme kao i dezinfecionih sredstava neophodnih medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Grada Subotice ima u dovoljnim količinama, i obezbeđene su i rezerve za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja i u narednom periodu. Svi kontakt centri nesmetano funkcionišu i u punoj meri ispunjajaju svoju namenu, a podela paketa sa osnovnim životnim namirnicama penzionerima nesmetano teče. Gradski štab nastaviće da prati situaciju i da prilagođava svoje mere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest", podvukao je gradonačelnik Subotice
 
 
Zelenim tržnicama dozvoljen nastavak rada uz primjenu svih mjera prevencije
Gradski stožer za izvanredne situacije je na šestoj izvanrednoj sjednici održanoj danas, donio naredbu kojom se dozvoljava zelenim tržnicama (na otvorenom i zatvorenom prostoru) na području grada Subotice, nastavak rada počevši od 21. travnja 2020. godine. U naredbi, koju je potpisao Bogdan Laban, gradonačelnik i zapovjednik Stožera za izvanredne situacije,  navodi se kako su nastavkom rada poslodavci – upravitelji tržnica dužni uposlenicima i korisnicima usluga (zakupcima tezgi i posjetiteljima, odnosno kupcima) osigurati, odnosno omogućiti primjenu svih mjera prevencije koje imaju utjecaja na sigurnost i zdravlje uposlenih, odnosno korisnika usluga, a posebice onih koje se odnose na sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinficiranje i uporabu zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica), i da u tom smislu donesu poseban plan primjene mjera, koja su sastavni dio akta o procjeni rizika koji se donosi suglasno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i zdravlja na radu. 
Korisnici usluga (zakupci tezgi i posjetitelji, odnosno kupci) dužni su pridržavati se uputa zaposlenih na tržnici te primjenjivati propisane, odnosno utvrđene mjere koje se odnose na održavanje socijalne distance i uporabu sredstava za osobnu zaštitu.
 
Poslodavci – upravitelji tržnica dužni su na tržnicama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim dijelovima tržnice zaposlenima i korisnicima usluga omogućiti primjenu svih preventivnih mjera koje se tiču ograničenja najvećeg broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenoj tržnici, odnosno u zatvorenom dijelu tržnice.
 
Ova naredba primjenjuje se od 21. travnja 2020. godine. Provođenje ove naredbe kontrolirat će mjerodavna tajništva Gradske uprave.
 
Naredba je donesena na temelju članka 29. Zakona o obrani i Odluke o proglašenju izvanrednog stanja predsjednika Republike Srbije, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade Republike Srbije, u uvjetima proglašenog izvanrednog stanja imajući u vidu mjere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju izvanrednog stanja, te Zaključka Vlade RS o suglasnosti s nastavkom rada poslodavaca u području građevinarstva, području pružanja određenih usluga i trgovina na malo, kao i zelenih tržnica, uz primjenu preventivnih mjera („Sl. glasnik RS“, br. 58/20).
 
Naredba - 21. travnja 2020. godine
 
 
Obavijest Gradskog stožera za izvanredne situacije
13.04.2020.  
Zaključno sa nedjeljom, 12. travnja, na teritoriji Severnobačkog okruga registrirano je 44 slučajeva zaraženih  Kovid-19 virusom, od toga sa teritorije Subotice 39, iz Bačke Topole 4 i iz Malog Iđoša 1 osoba. Od početka registriranja virusa, na teritoriji okruga preminula je jedna osoba, starije životne dobi.
 
U gradu se gotovo svakodnevno  vrši  dezinfekcija javnih površina, a podaci o broju onih koji krše zabranu kretanja govore o odgovornosti naših sugrađana i usvajanju mera i preporuka nadležnih institucija. Sve mjere koje sprovodimo i sami prema sebi i prema drugima, u značajnoj meri su deo  borbe protiv epidemije korona virusa, ali svakako da na nivou grada činimo sve da upotpunimo napore  koji su ključni, a  zavise od nas samih i naše odgovornosti i za sopstveno, ali i za zdravlje naših najbližih.
 
Šesta nedjelja epidemije je u tijeku, blizu smo dobrom rezultatu ali nismo još dobili bitku. Potrebno je da i dalje budemo odgovorni i disciplinovani, i pridržavamo se saveta struke i države.
Otvorili smo namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa.
 
Dijelimo  pakete pomoći penzionerima, a raspodela se vrši u dva kruga, u zavisnosti od visine primanja. Grad Subotica i u uslovima aktuelnog vandrednog stanja obezbeđuje uslugu pomoći u kući korisnicima.
 
Pozivam naše najstarije sugrađane starije od 65 godina ukoliko nemaju nikog da izvrši za njih nabavku hrane i lekova, da se jave  pozivnom centru Gradske uprave grada Subotice radi neophodne pomoć u dostavi nabavki. Brinemo o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, da se pridržavaju svih mera zaštite u borbi protiv koronavirusa, a mi im stojimo na usluzi.
 
 Zapovjednik stožera za izvanredne situacije Gradonačelnik Bogdan Laban
 
 

 


 

 
 
 
 
Powered by WordPress.