Obilježena 75.obljetnica Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu

HRVATI U SRBIJI
Typography

U subotu 28.studenog 2020.godine Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ Stanišić obilježilo je 75.obljetnicu Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu, održavanjem stručnog skupa i izložbom radova u drvetu sa motivima iz Dalmacije.  

Ove godine manifestaciju smo održali skromnije nego prethodnih godina i na specifičan način-prilagođen propisanim mjerama.

Predavanje o uzrocima, planiranju, izvršenju i posljedicama kolonizacije, a osobito u Stanišić i Riđicu, održao je prof. Ivan Karan predsjednik našeg društva.
O poljoprivredi u Cetinskoj Krajini (odakle je koloniziran najveći broj Hrvata u Vojvodinu) u predratnom periodu, te poljoprivredi u Vojvodini nakon kolonizacije, razlikama u veličini posjeda, načinu obrade zemlje, kulturama koje su gajene, snalaženju kolonista u novom kraju govorio je dipl.ing. agroekonomist Slobodan Karan iz Beograda.
Predviđeni predavači iz Hrvatske nisu mogli doći zbog epidemije corone, ali očekujemo da prilože radove.
U kulturnom dijelu manifestacije izloženi su radovi u drvetu sa motivima iz Dalmacije umjetnika Slobodana Karana .
Skup je održan uz poštivanje svih mjera propisanih od strane države. Država je ograničila broj osoba u zatvorenom prostoru na 5 pa smo ovaj skup održali u dva dijela da barem desetak osoba može ispratiti manifestaciju.
Hvala gradu Somboru i Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine što su podržali manifestaciju.Hvala i Mjesnoj zajednici Stanišić na ustupljenom prostoru za održavanje manifestacije.
Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“
 
Powered by WordPress.