Stoljeće dječje opere Franje Štefanovića „Šumska kraljica“

HRVATI U SRBIJI
Typography

Obilježavanje godišnjice rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića  je u znaku 140. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice nastanka njegova najpoznatijega djela, opere za djecu „Šumska kraljica“.    

Tim povodom Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina organizira svečanu priredbu u subotu 16. ožujka u 19 sati u amfiteatru SPENS-a (Sutjeska 2), dok će u ponedjeljak 18. ožujka u 11 sati u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5a) biti izvedena opera „Šumska kraljica“.

Glavni pokrovitelj manifestacije je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
U svjetskim glazbenim leksikonima nema podatka da je itko prije Franje Štefanovića napisao takvu dječju operu u kojoj sve uloge tumače isključivo djeca. Riječ je o djelima primjerenim dječjem uzrastu, a sastavljena su od solističkih napjeva i recitativa, dueta, zborova i plesova koji pomalo sliče baletu. Dakle, cijeli tekst je prokomponiran kao u pravoj operi. Svi izvoditelji su djeca, a napjevi su takvi da svojim kretanjem i opsegom potpuno odgovaraju dječjem uzrastu. Sve opere skladane su uz izvedbu s klavirom, kako bi bile pristupačnije i izvodljivije. Dječja opera „Šumska kraljica“, kao najpoznatije Štefanovićevo djelo, od svoje je praizvedbe 1921. u Petrovaradinu izvođena u mnogim mjestima. 
 J.D
Powered by WordPress.