82. Obljetnica osnutka HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Kultura
Typography

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) „Vladimir Nazor“ iz Sombora obilježilo je 82. obljetnicu od osnutka.  Uzvanicima i publici prikazan je rad svih sekcija Drušva kroz proteklu godinu.    

Nakon pozdravnog govora predsjednika na sceni su se predstavili folkloraši, pjevači, tamburaši, literarci a kraćim ulomkom iz nove predstave predstavila se i dramska sekcija. Prikladnom izložbom u dvorani predstavljen je rad grnčarsko vajarske, likovne i sportske sekcije a izloženi su bila odličja i pehari za ostvareni uspjeh na takmičenjima.

Nakladnička djelatnost Društva predstavljena je novim brojem lista „Miroljub“ i knjigom „Moj Nenadić“.
Današnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ u Somboru, osnovano je 06. prosinca 1936. godine sa svrhom njegovanja kulture i običaja bunjevačkih i šokačkih Hrvata ovoga kraja. Izabran je Osnivački i Upravni odbor. Društvo je dobilo naziv HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „MIROLJUB“ U SOMBORU.
Za prvog predsjednika izabran je Antun, bać-Tuna, Matarić, za dopredsjednika Franjo Strilić, a za tajnika dr. Ladislav Vlašić.
Društvo je, ustvari, postojalo već i prethodne 1935. godine, ali zbog niza dopuna Pravila Društva, a na zahtjev tadašnjih banskih vlasti, skoro dvije godine je odlagana Osnivačka skupština.
Sjedište Društva je na početku bilo u Križarskom Domu.
Ubrzo, iz priloga članova, kredita i ostalih pozajmica, Društvo kupuje i adaptira zgradu starog Hrvatskog doma.
 
Powered by WordPress.