Grid List

Hrvatska zajednica prema odluci HNVa slavi četiri službena blagdana. Blagdan svetog Josipa, jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji, proslavljen je 19. ožujka svetom misom u   crkvi svetog Petra i Pavla u Monoštoru, a potom je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji (HNV) održalo svečani prijem u Domu kulture.     

Obilježavanje godišnjice rođenja petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića  je u znaku 140. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice nastanka njegova najpoznatijega djela, opere za djecu „Šumska kraljica“.    

Iz tiska je izlašla na 16 strana bojanka autora Nadeljke A. Šarčević pod nazivom „Bojanka uz pjesme“ u nakladi udruge Hrvatska nezavisna lista. „Bojanka uz pjesme “ sadrži 13 pjesama na hrvatskom jeziku Nadeljke A. Šarčević: Uskrs zeko, Slon  i  balon, Šuška  nešto, Jedan   lav, Antilopa, U šumi, Kornjača, Pilići, Puma, Vrapčić, Koka  kokodajka, Jabuka, Lišće žuti,   

Danas svjedočimo kako se poboljšavaju uvjeti obrazovana na hrvatskom jeziku u Srbiji. Nedavno su djeca koja se školuju na hrvatskom jeziku dobili sedam novih udžbenika i dodataka na hrvatskom jeziku.   

Raskošna lepeza ljubavi i široka srijemska duša izrodile su kod naše književnice i poeziju i prozu antologijske vrijednosti, djela u kojima se zrcale stoljeća uspravnog i ustrajnog trajanja Hrvata na širokoj ravnici, očaranost idiličnim danima djetinjstva širokih šorova i zelenih vrtova prohujale mladostiL jubica Kolarić-Dumić i u novim srijemskim pričama (radni naslov) ostaje do kraja vjerna sebi. I svojoj rečenici, svome temeljnom nagnuću – svome Srijemu. Ukratko, ostaje vjerna svojim posvemašnjim zaokupljenostima – jučerašnjim današnjostima/davnašnjim     

Ovu knjigu posvećujem svim mojim pretcima zahvaljujući kojima i ja postojim ali i živim srodnicima sa kojima djelim neraskidivu sponu života, te onaj prekrasni osjećaj pripadnosti jednom neupitnom indetitetu, usprkos višestoljetnim razlikama, koje su nam nametnuli tuđini na našoj zemlji.      

Krmpoćani (Carampotenses) su Hrvati, koji rado ističu da su porijeklom Bunjevci, seleći se često tijekom 17. stoljeća i mijenjajući tuđinsku vlast imali su značajnu ulogu u tadašnjim vojno-političkim prilikama.  

Udruga je osnivana da bi se radilo na sačuvanju jezika, kulture i povjest  među mladima, koji su vec delumično asimilirani. isto tako se radi i na sačuvanju  hrvatske  baštine, tradicije i folklora.     

U Zagrebu je 12. ožujka započela je 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Sjednica se održava godinu dana nakon 7. sjednice, u planiranom i redovitom terminu što je ujedno pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava.   

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te novoizabranu predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnu Vojnić, kao i izaslanstvo HNV-a.   

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova i izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.    

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj za prijavu projektnih prijedloga na Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori "Znanstvena suradnja".Svrha je Programa prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva kroz suradnju znanstvenika iz Republike Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori.    

Beograd, 28. prosinac-Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе danas prеdsеdnika Dеmokratskog savеza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, sa kojim jе razmotrio rеalizaciju inicijativa i projеkata, koji doprinosе boljеm položaju hrvatskе zajеdnicе u našoj zеmlji.    

Svim građankama i građanima čestitam blagdan, 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava, datum koji je od ove godine odlukom Skupštine AP Vojvodine, a na inicijativu Pokrajinske vlade, ustanovljen kao datum od pokrajinskog značaja ", rekao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je Vlada, na čelu s njim, u potpunosti predana podizanju svijesti o ljudskim pravima i osiguravanju društva u kojem se tolerira tolerancija bez predrasuda i diskriminacije.      

Model informiranja na jezicima nacionalnih manjina koji funkcionira u Republici Srbiji je, bez sumnje, jedan od elemenata koji daje pozitivan doprinos europskom putu naše zemlje, stav je panela "Da li i kako manjinski mediji utječu na proces eurointegracije", održanog  u okviru Druge Europska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima.       

 Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević održao je 6. studenog Prvu redovnu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio privremene rezultate izbora za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, koji su održani 4. studenog 2018.godine.         

Poštovani,obaviještavam vas da će predstava dramskog odjela HKC "Bunjevačko kolo" , Č'a Grgina huncutarija, biti održana 31.03.2019. godine u Narodnom kazalištu Subotica, sa početkom u 19.30 sati."Č'a Grgina huncutarija" je predstava koja je više puta nagrađivana, a na repertoaru Narodnog kazališta se našla 9 puta.    

Divna Lulić Jovčić slika u tehnici pastela. Najčešće teme njenih slika su konji, žene, mrtva priroda... Učesnik je mnogih likovnih kolonija. Do sada je imala devet samostalnih izložbi i učesnik je više grupnih izložbi.Osim slikarstva, piše poeziju, lirsku prozu, priče i satiru. Za njene radove je možete kontaktirati na:   mobil: + 381 63 114 72 28  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

U petak 18. siječnja 2019. godine, u Medija-centru Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno otvorenje subotičke Sinagoge za javnost od nedjelje 20. siječnja.  Za posjetitelje Sinagoga će biti otvorena od utorka do peta od 10 do 18 sati, a vikendom od deset do 14 sati. Ponedjeljak je neradan dan. Od utvrđenog  radnog vremena odstupiće se u skladu sa manifestacijama i vjerskim kalendarom Židovske općine Subotica.   

Povijest Časne kuće u Subotici reda Manje braće svetog našeg oca Franje, obnovljene Ugarske provincije presvetog Otkupitelja      

Kad gledaš realno svaka knjiga, a ima ih raznih žanrova i tematika, ima svoju težinu i svoju poruku      

Projekt “ Visitus – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA CBC Croatia – Serbia” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Nositelj projekta je grad Sombor uz partnere - Općinu Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.     

Za mali  broj izuma se može reći kako je jednostavan, a promijenio je živote ljudi koji ne vide i povezuje ljude. Jedan od njih je i Brajevo pismo, koje pomaže slijepim i osobama sa ograničenim vidom da, uz pomoć dodira, čitaju i pišu.    

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno državnim tajnikom Nenadom Nerićem, v.d. pomoćnice ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za finansijsko upravljanje, računovodstvo i kontroling Sašom Trandafilovićem, održao je sastanak sa predstavnicima 35 Saveza udruga osoba sa invaliditetom kako bi zajedno definirali prioritete za 2019. godinu.     

Izdvojeno:

Grid List

U Zagrebu je 12. ožujka započela je 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Sjednica se održava godinu dana nakon 7. sjednice, u planiranom i redovitom terminu što je ujedno pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava.   

Beograd, 28. prosinac-Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе danas prеdsеdnika Dеmokratskog savеza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, sa kojim jе razmotrio rеalizaciju inicijativa i projеkata, koji doprinosе boljеm položaju hrvatskе zajеdnicе u našoj zеmlji.    

Nadolazeća događanja