Sve više zemalja uvodi kovid putovnice

Vijesti
Typography

Švedska je najavila da će početi razvijati digitalne potvrde o cijepljenju koje će se koristiti za putovanja, a potencijalno i više, nakon što je Danska dan ranije najavila sličan potez.  

Dvije nordijske zemlje priopćile su kako će potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa biti osmišljene kako bi građanima omogućile putovanje u inozemstvo, ali također natuknule da bi se mogle koristiti kao "ulaznice" za sportska i kulturna događanja. Švedska vlada nada se da će imati infrastrukturu za izdavanje digitalnih certifikata do lipnja.
Danska, koja je svoj program objavila dan ranije, rekla je da će u početku objaviti registar na Internetu kojem se može pristupiti kako bi se provjerilo je li netko primio cjepivo. Program će biti uspostavljen krajem veljače, a u međuvremenu će se raditi na dugoročnom tehničkom rješenju. 
Danska vlada izjavila je da još nije donijela konačnu odluku o tome hoće li se "kovid putovnice" koristiti više od pukog putovanja, jer još uvijek čeka istraživanje o tome sprječava li cjepivo prijenos virusa. Potvrde vode do "postupnog , zdravog i prikladnog otvaranje zemlje". Obje su zemlje također rekle da će dati sve od sebe kako bi nacionalne certifikate uskladile s međunarodnim certifikatima o kojima se raspravljalo u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i na razini EU-a.
SZO je prethodno iznela ideju o izdavanju digitalnih potvrda, ali je u siječnju rekla da se trenutno protivi njihovom korištenju kao uvjet za putovanje.
Šefica Europske komisije Ursula von der Layen podržala je u siječnju ideju da se pomoću potvrda identificiraju ljudi koji su primili cjepivo, ali dodala je da "bez obzira daje li prednost ili pristup određenim uslugama, ovo je političko i pravno odluka o kojoj će se raspravljati na europskoj razini."
Iako su ministri EU nedavno odgodili odluku o uvođenju "covid putovnica", neke europske zemlje planiraju ih izdati unutar svojih granica.
Prva među njima je Grčka koja je ovog mjeseca počela izdavati digitalne potvrde o cijepljenju protiv korone virusa za svoje građane, a vjerojatno će sličnu potvrdu zatražiti i od stranih turista.
Grci koji prime cjepivo protiv koronavirusa dobit će digitalnu potvrdu o cijepljenju koja će im omogućiti da se kreću bez ograničenja između regija unutar zemlje, a putnici koji u zemlju uđu sa sličnim certifikatom očekuje se puštanje iz testa i karantene.
Španjolska je također najavila uvođenje certifikata, a Talijanski nacionalni turistički savez pozvao je vladu da ubrza nacionalnu kampanju cijepljenja i izda certifikate onima koji prime cjepivo protiv korone. 
 
Powered by WordPress.