X. Prelo sićanja u Subotici

Vijesti
Typography

Nekada davno naši preci održavali su prela diljem ovih prostora, družili se noseći, što drugo nego svoju narodnu nošnju. U organizaciji HKCa Bunjevačko kolo i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice održava se Prelo sićanja.  

Prema unaprijed utvrđenom protokolu organizatora svi sudionici Prela sićanja se odjeveni u svoje narodne nošnje, okupljaju oko spomenika Sv. Trojstva u centru Subotice i načine zajedničku fotografiju. Potom se za sve sudionike služi sveta misa, te se nakon bogosluženja svečana povorka zaputi prema HKC Bunjevačko kolo, gdje se organizira središnja svečanost Prela sićanja.
Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo i Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice organiziraju deseto Prelo sićanja koje će biti održano u nedjelju, 23. veljače. Okupljanje sudionika je kod spomenika Presvetog Trojstva u 17 sati. Slijedi sudjelovanje na misi u Franjevačkoj crkvi u 17.30 sati. Nakon mise, sudionici odlaze na prelo čiji je svečani početak u 19.30 sati. Jedini uvjet nazočnosti na Prelu sićanja jeste da ste odjeveni u svečanu bunjevačku zimsku nošnju.
Ovo je prigoda da podsjetimo kako je bilo na IX. Prelu sićanja održanom 3. ožujka 2019.. u snimki u trajanju od 22 minute ovdje na https://youtu.be/w87mQ85nL_I 
Hrvatske novine vijesti
 
Powered by WordPress.