HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice slavi 50 godina postojanja

HRVATI U SRBIJI
Typography

Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" (HKC) Subotica u subotu 18. siječnja u svečanoj dvorani HKCa, u povodu 50. obljetnice od osnutka Centra priredio je tribinu "Kako je nastalo Bunjevačko kolo".

Na tribini su o ovoj temi govorli: Naco Zelić i Bela Ivković, (putem video zapisa), Grgo Bačlija, Ruža Šimić a tijekom večeri je prikazan film Zvonimira Sudarevića snimljen o 30. obljetnici od osnutka HKC"Bunjevačko kolo" U programu je sudjelovala pjevačka skupina „Prelje“ HKCa "Bunjevačko kolo", a prikazan je i teatarski kružok „Avaške godine“ po djelu Milovana Mikovića“.
Osnutak
Hrvatski intelektualci iz Subotice koji su organizirali i vodili Dužijancu 1968. i 1969., kada je na njoj bilo više desetina tisuća posjetitelja koncem 1969. uočili su da treba osnovati neku ustanovu koja će stalno raditi na prikupljanju, proučavanju, njegovanju i promicanju kulturne baštine bačkih Hrvata te osigurati uvjeta za nove oblike i sadržaje kulturnoga stvarateljstva.
Tako je 14. prosinca 1969. skupina subotičkih hrvatskih intelektualaca osnovali su inicijativni odbor na čelu s Nacom Zelićem za osnivanje hrvatskog društva. Pripremili su dokumentaciju i sve potrebne suglasnosti društveno političkih organizacija.
18.siječnja 1970. osnovali su Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Bunjevačko kolo“ u Velikoj vijećnici Gradske kuće na kojo je bilo 354 člana osnivača.
Za prvog predsjednika Društva izabran je sudac Ivo Stantić, a za dopredsjednike Josip Buljovčić i Pajo Pavluković.
Ovdje možete pogledat snimku sa trbine "Kako je nastalo "Bunjevačko kolo" na https://youtu.be/JMjZMB7-BV0   na  https://youtu.be/uJau6eet4_w
 I.Z.
 
Powered by WordPress.