Svečana proslava 25. obljetnice izlaženja katoličkog mjesečnika „Zvonik" iz Subotice

Vijesti
Typography

Svečanim programom u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, u nedjelju 17. studenoga svečano se obilježava vrijedan jubilej 25. obljetnica izlaženja katoličkog mjesečnika „Zvonik" iz Subotice. Poslije 25 godina, „Zvonik" je i dalje je omiljeno štivo.   

Nakon jednog susreta svećenika Hrvata u Baču rodila se ideja o pokretanju novog katoličkog lista. Ime je Zvoniku nadjenuo pok. vlč. Marko Vukov, po zvoniku najstarije crkve u subotičkoj biskupiji, franjevačke crkve iz 13. stoljeća u Baču, čiji očuvani zvonik i danas dominira ravnicom, pod kojim je i dogovoren budući rad, a početna sredstva su osigurali nazočni svećenici. 
Od prvoga broja, mjesečnik „Zvonik", kada je utemeljen, danas već daleke 1994. godine, do najnovijeg slavljeničkog, s rednim brojem 300, urednička politika se nije mijenjala ostajući vjerna dosljednom naviještanju Radosne vijesti kroz brojne tekstove i fotografije. Tijekom godina „Zvonik" se razvijao i rastao, bilo da se radi o količini materijala i stranica, bilo da je riječ o sve jasnijem profilu njegova identiteta. Prvi broj Zvonika izišao je iz tiska za svetkovinu Svih svetih, tj. početkom mjeseca studenog 1994. godine, i to na 16 stranica, a danas izlazi na 50 stranica. Uredničko vijeće Zvonika sačinjavaju svećenici, redovnici i redovnice, te vjernici laici.
Kao što zvona sa zvonika naših crkava prije svega pozivaju i potiču vjernike na molitvu, na zahvalnost, i slavljenje Boga ili pak javljaju radosne i tužne vijesti, tako i mjesečnik „Zvonik" potiču vjernike na molitvu, da Boga slave i zahvaljuju mu na svemu lijepom i dobrom; da mole kako svoje osobne tako i za potrebe cijele Crkve i hrvatskog naroda u njoj.
Redovite rubrike u listu su: "Meditacija", "Svetac mjeseca", "Naš kandidat za sveca", "Upoznajmo bibliju", "Povijesni kutak", "Liturgija", "Kutak za dječiji duhovni trenutak", "Mladi", "Obitelj", "Kršćanksi stav", "Moralni kutak", "Psihologija", "Medicina dar od Boga", "Crkvena glazba", "Iz srca i duše", "Katehetski kutak", "Paulinum-za duhovna zvanja", "Događanja u subotičkoj biskupiji", "Katolička crkva u regiji", "Crkva u svijetu", "Kultura".
Priredila J.D.
 
Powered by WordPress.