Najava manifestacije Dani hrvatske kulture u Somboru

Vijesti
Typography

Dani hrvatske kulture u organizaciji UG „Urbani Šokci“ iz Sombora biti će odražani  u petak 22. studenog.  

Dani hrvatske kulture u Somboru započinju otvorenjem međunarodne izložbe tkanih pregača u 17.00 sati na  Dječjem odjelu Gradske biblioteke Karlo Bijelicki (Trg cara Lazara broj 3, Sombor), a u 17.30 je na programu predstavljanje zbornika radova „O Šokcima je rič“
Glazbeno-zabavni program „Kad zapivam svatovski bećarac“, revija tradicijskog vjenčanog ruha Šokaca Bačke, Smokovljana (Dubrovnik), Gajića, Mohača, Sombora, Doroslova održava se u velikoj dvorani Gradske kuće, trg sv. Trojstva u Somboru sa početkom u 19.00 sati. U programu nastupaju pjevačke skupine Kraljice Bodroga i TS Veseli Šokci
UG „Urbani Šokci“ je osnovana kao udruga Hrvata 2008. godine u cilju njegovanja nacionalnih i kulturnih običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanju njihove baštine, specifičnog šokačkog govora - ikavice, hrvatskog književnog jezika, književnosti i kulture.
Ciljevi se realiziraju organiziranjem tematskih okruglih stolova o životu i radu Šokaca, prikupljanjem povijesne građe o poreklu, doseljavanjima na ove prostore, prebivalištima i baštini te publiciranje radova o tim aktivnostima.
Članovi udruge se zalažu za objavljivanje radova na hrvatskom standardnom jeziku i na šokačkoj ikavici, za promoviranje radova i ličnosti u sredstvima javnog informiranja; angažiraju se na stvaranju specifične video, tonske i druge dokumentacije o Šokcima na ovim prostorima.
 
Powered by WordPress.