Dodijeljena priznanja Katoličkog društva „Ivan Antunović“ za iznimne zasluge u njegovanju kulture, povijesti i duhovnosti

Vijesti
Typography

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u četvrtak, 10. kolovoza u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ održana je tradicionalna Književna večer u okviru Dužijance 2017. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak, istakavši značaj dr. Josipa Andrića, čija je bogata književna i glazbena djelatnost bila tema književne večeri.        

 

                    

Vlč. dr. Ivanković Radak kazao je kako ove godine obilježavamo 50. obljetnicu smrti Josipa Andrića, pripovjedača, jezikoslovca, publicista, velikog skladatelja  opere Dužijanca i  člana Hrvatskog katoličkog pokreta, koji je u svom djelovanju svjedočio svoju vjeru kroz angažiranu kulturnu djelatnost. 

Prvo izlaganje bilo je posvećeno životu i književnoj djelatnosti Josipa Andrića, o čemu je govorila Klara Dulić, profesorica jezika i književnosti. U svom izlaganju Dulić se osvrnula na Andrićevo dugogodišnje uredničko iskustvo u Katoličkoj nakladničkoj kući sv. Jeronima i brojnim glasilima, bogat književni opus i izdvojila ovom prigodom Andrićeve putopise Irska – zeleni otok i U Kristovoj domovini- Govoreći o Andrićevoj prozi, Dulić je kazala kako je ona velikim dijelom oslonjena na katoličku tradiciju, a kao osnovnu svrhu Andrićeva djelovanja istaknula je služenje svome narodu.
U nastavku večeri Miroslav Stantić, katedralni zborovođa i orguljaš, govorio je o muzikološkom i skladateljskom radu Josipa Andrića. Stantić je govorio o dragocjenom doprinosu Josipa Andrića na polju sakupljanja narodne građe, kao i bogatom skladateljskom opusu, koji se sastoji od skladbi za tambure, klavir i orkestar. U svom izlaganju Stantić je goorio i o povijesti i značaju opere Dužijanca, kao najvećeg djela Josipa Andrića.
Tijekom večeri msgr. Stjepan Beretić, katedralni župnik i član Vijeća Katoličkog društva „Ivan Antunović“ dodijelio je priznanja Katoličkog društva „Ivan Antunović“  za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanje kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje ovo priznanje jednom zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Lucia Tošaki Knezi iz Lemeša dobitnica je priznanja koje se dodjeljuje pojedincu, Franjevačkom samostanu u Subotici dodjeljeno je priznanje kao zaslužnoj instituciji, a priznanje za brojnu obitelj pripalo je obitelji Marinka i Jasne Kujundžić. U ime dobitnika priznanja obratila se Lucia Tošaki Knezi, iskazavši zahvalnost Bogu za brojne talente.
U okviru programa književne večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge s temom Dužijance, a nagrade će biti dodijeljene u subotu tijekom Risarske večeri na centralnom gradskom trgu. Zbor Collegium musicum catholicum uljepšao je ovu večer izvođenjem dviju skladbi pod ravnanjem Miroslava Stantića. Voditeljica Gordana Cvijin najavila je na kraju ove sadržajne večeri program Dužijance 2017. koji slijedi u  narednim danima.
Priređivanje Književne večeri pomogli su: Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednicePokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica i Hrvatski Caritas.
(Klara Dulić)
Powered by WordPress.